Har du en lungesykdom?

Astma, kols eller emfysem? Slik får du hjelp mot lungesykdommene:

Det kan være flere årsaker til at du plutselig har fått problemer med lungene. I mange tilfeller kan det også være vanskelig å skille mellom sykdommer som astma eller kols. Men ekspertene vet hva de skal se etter.

Begynner hos legen- Utredningen av en lungesykdom begynner alltid hos fastlegen. Men for at fastlegen skal kunne hjelpe deg så godt som mulig, er det også viktig at du er nøye med å notere deg hvilke symptomer du opplever. Er det hoste eller åndenød, i hvilke situasjoner oppstår det og hvordan oppleves det for deg?

- Det er også veldig viktig at du ikke skjuler for eksempel røyking for legen, her må du være ærlig for at legen skal kunne sette en så god diagnose som mulig, forteller Aina Kjensli ved Glittreklinikken i Akershus. Glittreklinikken er landets største spesialsykehus for lungesyke og fokuserer på utredning, behandling og rehabilitering av pasienter med kroniske lungesykdommer. De fleste pasientene har obstruktive lungelidelser som astma, kols eller emfysem.

- Dessverre er det mange som er nede i 50-60 prosent av lungekapasiteten før de tar kontakt med legen. Da er det ofte en infeksjon som bronkitt eller lungebetennelse som gir dem problemer, og som for mange oppleves som ”starten på sykdommen” Men når det gjelder kols har dette vært en utvikling som har gått langsomt over flere år.

Den viktigste testen på legekontoret er pusteprøven som gir informasjon om lungekapasiteten. Legen kan også lytte på brystet, ta blodprøver eller bestille røntgenbilder for å utelukke andre alvorlige sykdommer som for eksempel lungekreft. Dersom diagnosen er en lungesykdom, vil du ofte bli sendt videre til en lungespesialist som kan hjelpe deg med riktig behandling. Og her kommer spesialsykehus som Glittreklinikken inn i bildet.

Kan du kjøre bil?Pasienter med lungesykdommer møter mange utfordringer i hverdagen. En enkel spasertur kan bli så slitsom at det blir nødvendig å hvile underveis. Derfor har Glittreklinikken installert vippestoler i trappene mellom hver etasje. Men hva med andre oppgaver som å reise eller kjøre bil?

- Mange pasienter med alvorlig lungesykdom er så slitne etter reisen når de kommer hit at de må hvile ut den første dagen før behandlingen starter. Ved alvorlig kols ser vi av og til at andelen oksygen i blodet blir for lav slik at man blir sliten og ukonsentrert. I noen tilfeller er oksygenmetningen så lav at de ikke har lov til å kjøre bil, fordi det lave oksygenopptaket kan gjøre dem til farlige trafikanter, forteller lege Nils Henrik Holmedahl ved Glittreklinikken.

- Det samme problemet kan bli ekstra forsterket i flykabiner fordi trykket her blir lavere enn på bakken. Det gjelder særlig lange reiser hvor trykket i kabinen kan synke til en høyde som tilsvarer toppen av Galdhøpiggen. Du kan godt si at lungesyke som har problemer med for lav oksygenmetning driver konstant høydetrening.

- Derfor har vi måleapparater som kan teste på forhånd om lungene dine er i stand til denne belastningen, sier Holmedahl, som også har en tommelfingerregel til de som er usikre på lungekapasiteten:

- Klarer du å gå opp to etasjer uten å stoppe underveis, er det et godt tegn på akseptabelt oksygenopptak.

Riktig behandling?Når legen har satt en diagnose på en lungesykdom, kan du bli sendt videre til en spesialist eller få en resept på behandling fra legen. Men det finnes mange forskjellige medikamenter på markedet som virker på forskjellig måte. Hvordan vet du at du får den behandlingen som passer best for deg?

- To av de vanligste diagnosene på dette området er astma og kols. Dette er også diagnoser som overlapper hverandre både i symptomer og i hva slags behandling som fungerer best. Noen leger kan mye om de forskjellige medikamentene, men det er også vanskelig for mange allmennleger å ha full oversikt over dette området, mener Holmedahl.

Han forteller at du bør legge godt merke til hva medikamentene heter og bruke dem samvittighetsfullt i noen uker eller opptil tre måneder for å teste effekten. Deretter kan du ta en ny diskusjon med legen og vurdere om du skal fortsette med de samme eller skifte til noen andre medisiner.

Har du noen flere spørsmål om kols og andre lungesykdommer? Landsforeningen for hjerte- og lungesyke har også en kolslinje hvor du kan få svar på alle dine spørsmål. Klikk her eller ring gratis til 800 89 333.