Xenical på blå resept

Spørsmål

Heisann, jeg er overvektig (BMI 37) og lurte på en ting.

Jeg fikk en gang resept på Xenical, brukte denne pillen i 3 mnd. og raste ned 15 kilo den perioden jeg brukte Xencial. Sluttet så med medisinen av økonomiske grunner da denne er dyr.

Jeg gikk så sakte men sikkert opp i vekt igjen, selv med tilnermet samme kosthold som da jeg brukte Xenical.

Har forholdsvis gode kunnskaper om ernæring, har laget en egen hjemmeside om slanking.

Selv om jeg spiser forholdsvis sunt så går jeg ikke nevneverdig ned i vekt nå, kanskje fordi aktivitetsnivået kunne vært bedre? Men uansett...

Mitt spørsmål til dere er: Kan man få Xenical på blå resept når man i tillegg til overvekten har en knesskade. Har lest at man kan få det dersom man i tillegg til overvekten har en annen overvektsrelatert sykdom/skade. Og det å bære en tung kropp for et kne som ikke er det beste burde vel kanskje vært grunn god nok?

Ett siste spørsmål: Hva innebærer det å få Xenical på blå resept, blir prisen da lavere? Hvor mye i så fall?

Håper dere svarer på dette spørsmålet.

Ha en fin dag

Hilsen en overvektig

Sykdommer: Overvekt samt kneskade (miniskskade som har utviklet seg til slitasjeskade/krater i beinet da jeg gikk lenge med skaden).

Mann, 30 år

Svar

Hei!

Det er mange som synes Xenical blir for dyr ved langvarig bruk. Likevel er det mange som opplever den som en ganske effektiv medisin, og derfor fortsetter å bruke den.

Blåreseptordningen innbefatter definerte medisiner som behandler en definert liste med kroniske lidelser. Det kan være sykdommer som astma, høyt blodtrykk, sukkersyke. Overvekt står ikke på listen. Er medisinen på blåresept skal du kun betale 36% av prisen, maksimalt kroner 360 kroner pr resept. En resept skal ikke dekke mer enn medisiner for 3 måneder.

Hvis det er helt spesielle grunner kan Trygdekontoret unntaksvis innvilge dekning av spesielle medisiner. I såfall må legen din søke for deg og godtgjøre at det dreier seg om langvarig og nødvendig behandling.
Jeg tror likevel ikke du må ha for store forhåpninger til at dette går igjennom selv om det er lov å prøve.

Du bør snakke med legen din for å få motivasjon og ideer til fysisk aktivitet, kanskje rådgivning av fysioterapeut.