Xenical og kostvaner

Spørsmål

Jeg tvangsspiser/overspiser i perioder. Dette gjelder spesielt sjokolade. Begynner å se lys i tunnellen, men lurer på om legemiddelet xenical kan være en hjelp til å etablere gode kostvaner? Jeg har gode kunnskaper om kosthold, det er i hodet feilen sitter.

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Xenical er et medikament som reduserer opptaket av fett i tarmen. Dette kan føre til redusert vekt, men Xenical har ingen direkte effekte rpå det psykiske planet og vil ikke i seg selv gi deg annet syn på mat.

Når du bruker Xenical er det viktig at du holder deg til en fettfattig diett, ellers vil du få en plagsom fettdiare, siden fettet ikke suges opp men kommer ut igjen i avføringen. Det kan tenkes at dette vil tvinge en del til å legge om sine kostvaner og derfor indirekte påvirke kostholdsvaner.

Sjokolade inneholder jo mest karbohydrater og hvis det er sjokolade som er ditt "problem" så vil kanskje ikke Xenical hjelpe. Enkelte mener jo at mørk sjokolade ikke er så usunt og fetende som vi tidligere har trodd, så kanskje det er håp likevel? :-)

Hvis du mener at du er overvektig og ikke klarer å gå ned i vekt kan du snakke med legen din om eventuelle medisinske tiltak.