Vondt i ryggen når jeg går i bakker?

Spørsmål

Spør for min mor. Hun plages av veldig sterke smerter i korsryggen som oppstår hver gang hun har gått opp en lang bratt bakke?
Hun er ellers i god form og er veldig aktiv. Hun har tidligere fått beskjed av legen om at hun har stor slitasje i korsryggen. Vår bekymring er om smertene kan ha med f.eks tette blodårer e.l. å gjøre siden de tilsynelatende kun opptrer etter å ha belastet hjerte/åndedrett en god del.

Kvinne, 77 år

Svar

Hei!

Det kan være mange forklaringer på slike smerter.

Korsryggsmerter kan skyldes lumbago som er en sekkebetegnelse for overbelastet muskulatur/senefester og bånd. Isjias kan gi korsryggsmerter, men da gjerne smerter som stråler ned i rumpa eller aller helst i beinet.

Smerter kan skyldes en trang ryggmargskanal (spinal stenose), små brudd i ryggvirvlene, men kan også komme fra organer i magen eller i verste fall mer alvorlige sykdommer som kreft.

Også tette blodårer kan gi smerter, spesielt ved aktivitet. Smerter i ryggen skyldes nok ikke trange blodårer på hjertet, men en kan tenke seg tette blodårer i bekkenet og lårene som gir smerter når de ikke klarer å ta unna blodtilførselen til beina.

Jeg vet litt for lite om symptomene til din mor til å stille noen diagnose, og anbefaler at hun snakker med legen sin for å bli undersøkt grundig angående dette.