Vondt i ørene under flyreiser.

Spørsmål

Kraftig øreverk/smerter i ørene under flyturer. Spesielt store smerter ved nedflyvning. Plages dessuten i 14 dager etter reise med dotter i ørene og sterkt svekket hørsel

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Mellomøret er et nesten lukket luftrom, bare forbundet med omverdenen gjennom en trang kanal, øretrompeten. Når man stiger opp med fly vil trykket falle, og da vil luften i mellomøret utvide seg, og trommehinnen bli presset utover. Etter noen timer vil trykket i øret være utlignet, men når man lander blir trommehinnen presset innover. Det er vanskeligere å utligne trykket når trykket stiger enn når det synker, og derfor gjør det vondest å lande med fly. Hos noen er denne kanalen trangere enn andre, og mange er plaget av trang øretompet når de er forkjølet, og da kan dette fenomenet gi sterke smerter. Om lufttrykket ikke blir utlignet etter noen timer vil noe av luften erstattes med væske, og da kan hørselen være nedsatt i flere dager.

Det hjelper å holde for nesen og blåse mens man svelger og beveger kjeven fra side til side. Mye mer effektivt er å bruke nesedråper eller nesespray (Otrivin, Zymelin, Rhinox e.l.) et kvarters tid før landing, særlig om man kan ta ett nesebor av gangen og legge seg på siden i ett minutt med det øret ned som er på samme side som det neseboret man har sprayet i. Dette forutsetter samtykke fra den som sitter ved siden av deg. Man kan også ta to tabletter Rinexin 50 mg flere timer før landing, dette er mindre effektivt, men mer akseptabelt for sidemannen.