Vondt i muskler

Spørsmål

Hei.
Jeg har siden juni 2016 vært plaget med mye smerter fremme i brystet, venstre side. Det ble verre når jeg anstrengte meg og blei sliten. Har vært hos lege flere ganger, men han mener det er angst. I oktober 2017 krevde jeg en spesialist og fikk ultralyd av hjertet. Alt var fint, men når han satt doppleren på 2 punkter i brystet skrek jeg omtrent av smerte. Han mente det var betennelse. Fikk voltaren kur og det gikk faktisk over. Har også vært hos fysioterapeut og kiropraktor pga vondt når jeg puster og følelesen av å ikke få puste. De har funnet flere knuter i ryggvirvel og skulderblad. Når dette er blitt knekt på plass har jeg kjent betydelig forskjell og at det har hjulpet. Men det kommer hele tiden tilbake og det er skikkelig vondt. Etter jeg var hos kiropraktor knakk han nakken min 3 ganger i løpet av 2 uker og etter dette har jeg fått veldig smerter i nakken fra bak øret og ned mot kragebenet på venstre side. Er ofte svimmel, kvalm og prikking i ansiktet og venstre arm. Det er også vondt når jeg holder på pulsåren og jeg kjenner 3 små klumper på halsen. Føler jeg ikke blir hørt av lege, sier kun det er angst. Men jeg føler hele overkroppen på venstre side har en betennelse eller noe annet! Jeg er stiv og støl og sover lite pga smerter.
Blodprøver tatt: jernmangel, d-vitaminmangel og folatmangel.

Svar

Hei.

Her har du ikke stilt noe spørsmål, så jeg er ikke sikker på hva du ønsker informasjon eller råd om.
Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd:

Siden du føler at du ikke blir "hørt" av din lege, så er det vanskelig å tenke seg at du kan ha nytte av å bruke denne legen, selv om det eventuelt kun er din egen følelse av å bli hørt og forstått. Tillitt er en nødvendig forutsetning for å kunne ha nytte av en legetime.
Derfor ville jeg nok vurdert å skifte fastlege. Det gjør du på helsenorge.no. Dersom den nye legen kommer til samme konklusjoner uavhengig av din nåværende lege, er du nok enig med meg at det tyder i retning av at det kan være korrekt diagnose, at dine plager henger sammen med psykologiske faktorer.

Det at psyken, spenninger, stress, bekymringer, spekuleringer omkring helsespørsmål osv kan gi symptomer fra muskler slik du har, er vel noe av det mest velkjente og almennmenneskelige som finnes. Enhver har vel "stressnakke" av og til i livet, og vet hva det dreier seg om, bare som ett eksempel.
Langvarige spenninger og bekymringer vil typisk kunne gi spenninger i musklene i brystkassen, og føre til smertefulle punkter i brystveggen, slik du forteller om her, ifra doppler-undersøkelsen. Akkurat den beskrivelsen der er tilnærmet ensbetydende med at dette dreide seg om muskelspenninger i brystkassen.

Du har latt en kiropraktor "knekke" nakken din tre ganger, og etter det fikk du smerter i nakken fra bak øret og ned mot kragebeinet. Da synes jeg ikke du skal gjøre det mere, dvs jeg synes ikke at man skal "knekke" på nakker i det hele tatt, blant annet fordi det kan være farlig, og fordi det ikke kurerer noe som helst.
I tillegg skal en først stille en diagnose, før en behandler noe som helst.
Du har nå smerter i venstre arm og nakke, og legen din vil kunne avgjøre om dette kommer fra muskulatur, hvilket er det mest sannsynlige, eller om det er tegn på påvirkning av nervene ut fra nakkevirvlene.
"Betennelser" i muskulatur, slik du tenker i retning av selv, er en upresis beskrivelse og ingen sykdom i seg selv. Et mer presist ord enn "betennelse" er inflammasjon, og det ser en ofte når en muskel eller sene (eller annet vev) er utsatt for en belastning av noe slag, for eksempel spenninger over tid. Men slike "betennelser" er ikke sykdommer som behandles vekk med medisiner. "Betennelsesdempende" medisiner har ingen kurerende eller egentlig betennelsesdempende virkning, de virker stort sett kun smertestillende og symptomdempende, og er nyttige sånt sett.

Forøvrig nevner du at du mangler hele tre forskjellige næringsemner. Det gjør at legen din må undersøke om der er noen bakenforliggende årsak til dette, f.eks. at tarmen ikke tar opp næring i tilstrekkelig grad. Du må blant annet få utelukket cøliaki.
Men dette er nok en sak for seg, uten sammenheng med symptomene fra kroppen din.

Alt i alt så synes jeg dine symptomer peker klart i retning av ufarlige, men smertefulle tilstander i muskler m.v., meget mulig med en forverrende tilleggskomponent av angst og spenninger.

Håper at mine råd og innspill kan være til nytte her. Lykke til.