Vondt i magen når jeg blir nervøs!

Spørsmål

Hei! dette har plaget meg i lange tider uten at eg har våget å ta kontakt med noen for å få hjelp pga jeg synes det er for dumt. her er problemet: hver gang jeg blir nervøs (skjer ofte...er sjenert) får jeg så vondt i magen, slik at den på en måte trykker seg sammen og tilslutt spyr jeg. har prøvd å tenke på andre ting, og kontrollere dette, men det går ikke. dette har endt meg at jeg ikke lever normalt fordi det er mange ting som jeg ikke tørr som feks: muntlig høring i klassen, date med en gutt osv. jeg håper dere kan hjelpe meg med hva som er galt...

Kvinne, 17 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg!

Dette er slett ikke for dumt! Selv om det skyldes psykiske årsaker, er det tydelig at dette plager deg så mye at det går ut over livskvaliteten din!

Vi mennesker er så forskjellige, og spesielt i din alder er det mange som er plaget av voldsom sjenanse og nervøsitet. Det er ikke unormalt! Men det er selvfølgelig veldig plagsomt og hemmer livsutfoldelsen din.

Det finnes dessverre ingen mirakelkur som kan få deg ut av dette på en-to-tre. Det beste rådet jeg har er å snakke om dette med en du stoler på. Kanskje foreldrene ikke er de aller beste samtalepartnerne nå? Kanskje det finnes noen på skolen som er greie, en helsesøster, en lege, en skolepsykolog, -eller kanskje du har en god og nær venninne? Husk at dette er ikke dumt, du er ikke unormal, det er mange som har det som deg selv om du kanskje ikke ser det så tydelig på dem! Se på denne henvendelsen som et første skritt til å ta ta i det og snakke om det. Av og til virker det litt med slike ting som med troll: de sprekker når de kommer ut i sola.

Lykke til!