Vondt i et kne

Spørsmål

Hei.
For ca 14 dager siden fikk jeg smerter i venstre kne. Jeg fikk Voltaren 50 mg fra legen og allerede etter første tablett begynte jeg å merke bedring. Gikk på Voltaren i 5 dager og merket da liten eller ingenting smerter etter behandlingen. Allerede etter et par dager etter at jeg sluttet med Voltaren begynte smertene å komme tilbake igjen. Startet da en ny 7 dagers kur med Voltaren og ble bedre igjen, men hadde denne gangen antydning til litt smerter ved belastning (stå/gange) i forhold til første gangen med behandling av Voltaren. Har ikke brukt mer Voltaren etter sistegangs bruk for 2 dager siden, og smertene har kommet tilbake igjen, om ikke riktig så ille som da jeg først fikk smerter i kneet, for da hadde jeg problemer med å gå opp og ned trapper og kunne nesten ikke bøye kneet eller foten. Nå kan jeg gå opp og ned trapper og bøye foten selv om jeg merker noe smerter.
Selvdiagnose:
Jeg har merket meg at jeg har en hevelse (pose) rett under kneskålen (eller nedre kne) og ikke rett over kneskålen, og det er her jeg merker smerter når jeg strekker ut foten eller bøyer foten. Tenker da på infrapatellar bursit eller prepatellar bursitt som årsak, men har mest tro på infrapatellar bursitt siden smertene og hevelsen synes å befinne seg under kneskålen, muligens litt til høyre og ikke på selve kneet. Trykker jeg på punkter med finger under kneskålen så merker jeg smerter. Når jeg sitter i stolen eller sover om natten så merker jeg lite eller ingenting til smertene. Det er altså smerter kun ved belastning. Når jeg prøver å bøye foten flere ganger så er det smerter ved førstegangs- og andregangsbøyning, men så forsvinner smertene merkelig nok ved videre bøyning. Har også tenkt på væske i kneet.
Så da er spørsmålet hva dette kan være?


Svar

Hei.

Her er mange diagnostiske muligheter her, og ingenting sikker kan sies uten undersøkelse av kneet, evt supplert av et MR-bilde, om ikke smertene skulle gi seg med mer tid.

Vi kan tenke i retning av bursitter, altså "betennelse i slimposer". Det kan dreie seg om muskel-senebetennelser, meniskskader, leddbåndsskader, artrose / slitasje.
Det er heller ingen utenkelighet at det du selv har tenkt på av diagnoser, kan være rett.

Men rent praktisk sett så har du egentlig ikke noen praktisk nytteverdi av evt "fin-diagnostikk" her og nå, fordi at uansett hva som årsaken måtte være, så er behandlingen i første omgang det samme:

1) Unngå aktiviteter som utløser eller forverrer smertene. Alt som ikke gjør vondt, kan du gjøre så mye du vil av.
2) Tid, og enda mer tid. Det meste av slikt går over med tid. Går det så ikke over etter at du har sett det an i lengre tid, (uker, måneder) så går du til legen for å bli vurdert, evt få tatt MR-bilde. Men akkurat det er ikke aktuelt eller nødvendig her og nå, siden behandlingen nå etter kun to uker, og siden du er under bedring, kun å avvente videre bedring.
3) Evt smertestillende medisiner, evt av typen "betennelsesdempende" som Voltaren er. Det er dog viktig at du vet at du trenger ikke slik medisin, og den kurerer ikke noe som helst. Det er kun ren symptomdemping.

Håper det var greie forklaringer og råd. God bedring!