Vondt i beina

Spørsmål

Har tidligere hatt sporadisk plager i høyre fot. Er tidligere påvist skjevhet i rygg/skjelett samme side. Har hatt plager i lår og ankel. Dette har gått over av seg selv. Har nå de siste 8 dagene hatt hevelse h. fotblad ut mot tær. Vondt og det lar seg ikke gjøre å stige på foten. Fikk påvist senebet. hos legen fredag med påfølgende tabl. kur. Ble henvist til ortoped. vurdering. Bør det event. tas røntgen av foten, og bør det ikke være greit med henvsning til et firma som kan bygge opp såler (OCH)? Jeg arbeider selv på i et privat med. firma som medfører mye trakking. Dette gjør ikke saken bedre. Etter 5 dager med Mobic har jeg like vondt trass i at hevelsen har blitt mindre.
På forhånd takk.

Medisiner: Zyrtec fast.
Mobic nå. (10 tabl. 15 mg)

Kvinne, 46 år

Svar

Hei!

I første omgang bør nok den akutte betennelsen gå tilbake før evt ytterligere utredning er nødvendig. Med mindre det er mistanke om en bakteriell infeksjon er Mobic en god førstehåndsbehandling. Kanskje du bare har overbelastet foten og fått en slik belastningsplage?

Dette kan være et engangstilfelle som ikke trenger ytterligere utredning eller behandling. En ortoped kan vurdere sener, ledd og bevegelse i rygg og bein, men vil nok neppe operere noe før det er blitt evt en langvarig eller gjentatt plage. Det kommer også an på om det er plager som det kan gjøres noe med kirurgisk. Røntgenbilder vil ikke vise bløtdelene i området, men i noen tilfeller kan MR være nyttig for å bekrefte patologiske forandringer.

Hvis legen din mener at betennelsen nå kommer av skjevhet i ryggen, eller du har plager som skriver seg fra denne skjevheten, kan det være fornuftig å bruke innleggssåler.

I utgangspunktet synes jeg det er fornuftig å se det litt an og vurdere om plagene gir seg uten ytterligere tiltak. Gjør de ikke det er jeg enig i at videre oppfølging hos ortoped, evt MR eller innleggssåler er greit å vurdere.