Vonde testikler

Spørsmål

Jeg har i lengre tid hatt svake smerter i testiklene. Det er kanskje opp mot 10 år siden jeg kjente det første gangen. Jeg kjente det da som en svak smerte/ømhet i testiklene etter å ha fått utløsning, men det forsvant vanligvis ganske raskt igjen. Men med årene har dette kommet oftere og jeg føler at smertene har blitt litt sterkere, selv om de fremdeles ikke er plagsomt sterke. Etter hvert har også smertene kommet uten at jeg har hatt utløsning på lang tid. Mens jeg tidligere bare kjente disse smertene en sjelden gang, har de det siste året vært tilstede det meste av tiden. Det er litt vanskelig å si nøyaktig hvor disse smertene kommer fra, men når jeg tar på testiklene har jeg funnet et punkt på oversiden av testiklene som jeg antar er bitestikkelen. Av og til har jeg ganske sterke smerter når jeg klemmer på dette området, mens andre ganger gjør det ikke vondt. Dette gjelder begge testiklene, men jeg har mindre og sjeldnere smerter i den høyre testikkelen enn i den venstre. Øverst i venstre pung har jeg også lagt merke til en forskjell fra den høyre. På begge sider kjenner jeg noe som går fra testiklene og oppover i pungen. Jeg antar at dette er blodårer eller sædledere. Men på venstre side virker disse lengre, og går litt frem og tilbake. Jeg har også en følelse av at det er noen knuter eller utvidelser i disse på venstre side, men dette gjør ikke vondt å ta på. Selve testiklene kjennes normale ut. De kan riktignok føles litt ømme enkelte ganger, men jeg tror kanskje at denne følelsen også kommer fra bitestikkelen. Forøvrig så har jeg ikke hatt sex, så kjønnssykdommer er vel sannsynligvis ikke en mulig årsak. For omtrent et år siden var jeg hos legen for å få en vurdering. Han kjente på testiklene og tok prøver fra urinrøret, som viste seg å være fine. Han var ganske sikker på at det ikke var kreft og mente at plagene mine skyldtes cyster, noe han sa var ufarlig. For sikkerhets skyld henviste han meg til ultralyd, men der ble det ikke funnet noe unormalt. Forøvrig så kjente jeg ingen smerter den dagen jeg var til ultralyd. Men i ettertid har jeg hørt at cyster skal kunne finnes på ultralyd. Stemmer dette? Tilstanden har vært omtrent uforandret siden jeg var hos legen i fjor, og jeg klarer ikke helt å slå meg til ro meg at jeg skal gå med dette hele tiden. Bør jeg igjen oppsøke lege, eller skal jeg slå meg til ro med at dette er ufarlig så lenge legen ikke fant noe? Jeg kunne tenke meg å få en vurdering på om diagnosen fra min lege høres fornuftig ut, og om det kan finnes andre forklaringer. Kan dette være noe som kan påvirke befruktningsevnen og som det kan eller bør gjøres noe med?

Til slutt har jeg også et annet spørsmål. De siste 5 årene (ca) har jeg ofte måttet opp for å tisse i løpet av natten. Er ikke dette ganske unormalt for min alder? Selv om jeg føles ganske trengende før jeg står opp, kommer det ofte ikke så mye når jeg først går på do. Som oftest tisser jeg mer om gangen når jeg må på do ellers i døgnet. Jeg synes ellers at det er normal kraft på strålen og har ingen andre problemer eller ubehag med vannlatingen. Er det noe jeg selv kan sjekke i forbindelse med dette, og er det noen grunn til å oppsøke lege?

Mann, 28 år

Svar

Hei!

Når du har vært undersøkt av lege, tatt urinprøver og ultralyd av testiklene, samt aldri hatt sex, er det vanskelig å forestille seg at det er noe alvorlig galt med testiklene dine. Hvis du i løpet av det siste året ikke har merket noen endring med tanke på testiklenes størrelse og form, er det også et tegn på at det ikke er noe farlig galt i testiklene dine.

Hvis det skulle være noen tiltak som man kunne gjøre måtte det være å kontrollere pungen med en ny ultralyd.

Ut fra din beskrivelse tror jeg ikke dette vil påvirke din befruktningsevne. Smertene dine er det jo vanskelig å gjøre noe med når man ikke har funnet noen årsak til dem, men hvis du kan slå deg til ro med at det ikke er noe farlig er det mulig at smertene ikke vil bli så ubehagelige for deg, noen ganger kan det at man ikke blir veldig engstelig for sykdom dempe symptomene.

Det er ikke unormalt å måtte tisse litt om natten, men det avhenger veldig av rytme på vannlating ellers i døgnet, når man legger seg og hvor mye man drikker. Hvis du synes du ikke får tømt blæren din ordentlig, kan en ultralyd avdekke om det er resturin etter vannlatingen. Snakk med legen din om dette neste gang du er der.