Virker ikke medisinen?

Spørsmål

Etter å ha brukt Zoloft 100mg. i 2 år etter en traumatrisk periode i mitt liv, ønsket jeg i november i fjor å trappe ned / slutte med medisinen da jeg nå føler meg sterk nok til å takle hverdagen på egen hånd. Jeg begynte med 50 mg. hver dag i 1 mnd, fulgt av 50 mg. annen hver dag og så to tabletter i uken.

Det jeg nå opplever er at jeg er like nedstemt nå som da jeg startet for 2 år siden! Tårene spretter i ett sett for den minste ting og jeg følger meg trist og lei hele tiden. Er dette en forbigående fase? Jeg har IKKE lyst å gå på medisiner resten av livet, føler ikke at vi vet nok om hva disse tablettene gjør med kroppen på lang sikt. Er det jeg opplever nå et resultat av at ingenting har skjedd med min depresjon og at livet mitt kun har gått bedre pga. kjemisk maskering av de virkelige følelsene?

Relevante sykdommer/medisiner: Zoloft 100mg

Kvinne, 52 år

Svar

Hei!

Jeg håper at du parallellt med medisineringen har fått hjelp til å takle de traumene du har vært utsatt for og fått hjelp til å lære mestringsmekanismer som kan brukes når det er tunge dager slik som nå. Hvis ikke depresjonen din bearbeides mentalt parallellt med at du får medisiner er det nok en viss fare for at plagene kan dukke opp igjen senere i livet, og ikke minst når du trapper ned på medikamentet igjen.

Det er ikke meningen at du skal bli deprimert igjen når du trapper ned på medisinen, verken forbigående eller permanent.

En annen mulighet er selvfølgelig at det er nye problemer og ny depresjon som igjen gjør deg nedstemt, og at det tilfeldigvis faller sammen med nedtrappingen av medisiner. Eventuelt er det en blanding av "gammel" og "ny" depresjon, for å bruke et slikt bilde.

Jeg synes det er fornuftig at du ønsker å trappe ned på medikamentet. Det bør imidlertid gjøres i samråd med lege eller terapeut, som kan vurdere om du er i stand til å takle en slik doseendring. Selv om du kan ha rett i at langtidsvirkninger av medisinen ikke er kartlagt i minste detalj, så er disse medisinene likevel svært trygge å ta, og fordeler og ulemper må alltid vurderes opp mot hverandre.

Jeg tror det er fornuftig å øke doseringen igjen, finne en vedlikeholdsdose som du kan bruke en periode mens du sammen med en erfaren terapeut får kartlagt mer av årsakene og mekanismene bak problemene dine, samt at du kan lære deg til mestringsmekanismer som du kan anvende når dagene blir tunge igjen.

Lykke til!!