Verkefinger

Spørsmål

Hei

Min sønn har fått "verkefinger" Fingeren er dobbelt så stor og den er vond

hva gjrø vi ?

vh Rolff-Chr

Mann, 6 år

Svar

Om det er synlig puss, altså et gult område, og det ikke er punktert, bør dere gå til lege og få snittet det opp. Det kalles at byllen er "moden". Det kan hende at den er moden for å snittes opp selv selv om dere ikke ser puss, om man kan kjenne at det er bevegelig væske under huden.

Verkefinger forårsakes ofte av gule stafylokokker, og om man skal bruke antibiotika bør man bruke enten Diclocil (dicloxacillin), Ekvacillin (cloxacillin), Dalacin (clindamycin) eller Fucidin. Andre antibiotika (for eksempel Bactrim, erytromycin, ampicillin/amoxicillin og Keflex) har dårligere effekt enn de nevnte mot denne tilstanden, selv om mange allmennpraktiserende leger og kirurger dessverre ofte forordner dem ved infeksjoner hvor de ikke er så godt egnet. Antibiotika erstatter ikke den kirurgiske behandlingen, om verkebyllen er moden, og det er ikke alltid nødvendig.

En verkefinger er ikke noen helt uskyldig tilstand. Har han allmennsymptomer? Det kan godt hende at dette tilfellet er helt uskyldig, og at det bare skal sees an. Jeg synes dere bør få en lege til å se på fingeren, dette egner seg dårlig til skriftlig konsultasjon.