Veksthormon

Spørsmål

God dag!

Jeg er en gutt på 18 år og er bare 163cm høy. Jeg har hvert i kontakt med flere leger og jeg lurer på hvordan jeg kan bli høyere.

Jeg leste et lignende spørsmål på nettsiden deres. Da var svaret at det er forsent så lenge man er ferdig utvokst.
Til deres orientering så er dette feil. Det finnes medisiner (hGh), humant veksthormon som starter vekst selv om man er ferdig med puberteten. Jeg lurer på om dere kan gi meg informasjon om bivirkninger, og hvor jeg skal henvende meg for å få behandling?

Håper dere kan gi meg svar.....

Mann, 18 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dessverre er ikke dette riktig. Når vekstsonene i knoklene dine har lukket seg, er det ikke mulig å stimulere lengdevekst igjen, selv ved bruk av veksthormon. Veksthormon har man i kroppen hele livet, og det har mange andre effekter i kroppen, og er et livsviktig hormon. Vær klar over at puberteten og veksttiden ikke alltid er den samme. For å finne ut av om dine vekstsoner er lukekt eller ikke, må du ta røntgenbilder av disse, feks en hånd.

Et slikt veksthormon heter Humatrope. Det er stort sett spesialister på hormonsykdommer som skriver ut slike medisiner, men som sagt; hvis vekstsonene dine er lukket er det ikke noe poeng å ta veksthormon for å bli lengre. Noen mangler hormonet og trenger det for andre funksjoner i kroppen selv etter at lengdeveksten er avsluttet.

Bivirkninger kan være lavt stoffskifte, høyt blodtrykk, leddsmerter. Dessuten kan du få vekst av deler av kroppen som ikke har med knoklene å gjøre, feks nese og øreflipper. (dette kalles akromegali).

Du kan snakke med legen din hvis det er mistanke om at du er sent utviklet med tanke på høyden. Røntgenbilder kan avklare om det er mer vekspotensiale i knoklene dine.