Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Varig, litt høy,  kroppstemperatur?

Spørsmål

Hei! Er en medisinstudent på 5. året med et spørsmål. Hadde en kraftig forkjølelse med feber rett før jul, og begynte derfor å måle kroppstemperatur for å følge med på at feberen gikk ned igjen. Har målt temperaturen hver dag siden jul, og på morgenen har jeg 37,5-37,7 i temperatur rektalt. Omtrent det samme om kvelden. Dette er jo ikke definert som feber, men er jo for høyt?

Føler meg frisk, trener og er aktiv. Har vært hos legen med noen andre plager i det siste, fått påvist indre hemoroider som er vellykket behandlet med scheriproct og sekretorisk otitt bilateralt. Har også en visdomstann som skal ut denne våren, som jeg har noe vondt i i perioder, men ikke nå.

Da jeg uttrykte bekymring for kroppstemperaturen tok legen en sjekk - lyttet på hjerte/lunger, tok en GU, palperte bryster osv. Hun tok også en utvidet blodprøve inkludert sånne elektrofereseparametre. Alt ok.

Dette er nå ca 1,5 mnd siden. Følte hun ikke helt svarte på om det var ok å ha såpass høy kroppstemperatur eller om det bør utredes videre? Har også det siste året hatt en tendens til å få betennelse i hårsekker rundt omkring på kroppen, om det skulle være av interesse. vært 4 kraftige betennelser, men ingen siden jul.

Mitt spørsmål er altså om jeg kan slå meg til ro med at kroppstemperaturen er ok, eller om jeg bør be om en videre utredning. Er desverre en bekymret sjel, og dette synes jeg er slitsomt å gå og tenke på. Relevante sykdommer/medisiner: Medisiner: Nuvaring
Atopisk eksem
Indre hemoroider
Sekretorisk otitt

Kvinne, 28 år

Svar

Hei.

Feber defineres som kroppstemperatur på 38 eller høyere, målt rektalt.

Du har følgelig ikke patologiske verdier, og der er da heller ingen indikasjon for utredning av dette du her beskriver.
Kroppstemperaturen kan variere i løpet av døgnet hos det enkelte individ, og det kan variere fra person til person. Kanskje du er en person som har lett høyere kroppstemperatur enn andre personer?

Kroppstemperaturen kan også påvirkes av ikke-patologiske ting som fysisk aktivitet, måltider m.v.
Du trener og er aktiv. Trening gir en økt forbrenning og økt kroppstemperatur. Kanskje du trener såpass hyppig at du faktisk har lett forøket kroppstemperatur av den grunn?

Du har i tillegg vært hos lege og fått en grundig sjekk og fått utelukket sykdom, og da mener jeg at du har dobbelt grunn til å ikke være bekymret. Jeg går ut fra at du har sjekket at du ikke har forhøyet stoffskifte/hypertyreose?

I tillegg finnes mulighet for målefeil, selvfølgelig.

Håper det var et greit svar. Ha det bra!