Varierende symptomer

Spørsmål

I løpet av de siste tre år har jeg hatt problemer med hetetokter og kaldsvetting, særlig ved aktivitet, men kan også komme når jeg sitter i ro. Disse plagene startet før jeg på Høsten 2001 fikk en salmonellainfeksjon, med reinfeksjoner x 3. Var da innlagt i en periode for rehydrering.
Hetetoktene (jeg kaller det subfebril selv) er plagsomme, og kommer selv når jeg er godt fysisk trent. Jeg gikk til lege med dette, og ble utredet for muskelsykdommer, selv om jeg ikke hadde symptomer direkte på dette. Det ble tatt emg, en var positiv, jeg fikk beskjed om at jeg hadde myopati. Det ble tatt en kontroll emg, som var negativ, og deretter stoppet alt opp. Jeg sluttet å gå til leger da dette skjedde rundt jul 2003, fordi jeg følte meg misforstått og fordi jeg ble frustrert over manglende samarbeid mellom ulike instanser. Høsten 2003 begynte jeg derimot å få plager fra nakkeregionen, gikk il kiropraktor med dette. han sa det var flere låsninger og svært stram muskulatur. Uten å si noe da, må jeg innrømme at jeg i etterkant fortsatt lurer på om dette kunne ha sammenheng med en evt muskelsykdom. Jeg ble behandlet for låsninger og stivhet i nakken, dette tok tid. Da det begynte å gi seg, meldte det seg smerter i rygg/bekken julen 2003. Kiropraktoren foreslo fysioterapi, og jeg ringte legen min som ikke er i samme fylke som meg, og bad om henvisning. Dette fikk jeg, og gikk til 12 behandlinger hos fysioterapeut. Behnadlingen der gikk i ultralyd, massasje, laser og kondisjon- og styrketrening. Jeg ble etterhvert litt bedre helt mot slutten, men fysioterapeuten mente det bare var moderat effekt. Han nevnte en del grunner til smertene, som han kunne tenke seg. Alt i fra polymyalgi reumatica til bechterew og fibromyalgi. Han mente at jeg må til vurdering for å finne ut hva som forårsaker problemene. Jeg avfeide stort sett alle hans spekulasjoner, men i hans epikrise anbefalte han likevel reumatisk vurdering... JEg er nølende til dette, for jeg har ikke tillit til helsevesenet. Hva skal jeg gjøre?

Jeg har ellers noen plager med søvnen, sovner sent, våkner tidlig. som regel sover jeg ikke mer enn 3-4 timer om natten. Er noe rød på øynene og har problemer med konsentrasjonen, sikkert på grunn av søvnmangel. Har prøvd alle mulige kjerringråd for bedre søvn, og har god såkalt "søvnhygiene", men har selvsagt da ikke søkt lege for dette. Søvnproblemene tror jeg selv skyldes for mye å tenke på grunnet sykdom i familie og eksamenskjør. Hvor lenge kan jeg klare meg på så lite søvn?

har, som jeg indikerte ved å sette diagnosen pcos, ikke regelmessige blødninger dersom jeg ikke blir behandlet med p-piller. Ikke alltid månedlig syklys med p piller heller, men max en måned uten.

Relevante sykdommer/medisiner: pcos- polycystisk ovariesyndrom- behandlet med trionetta (p-piller)

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

For å oppsummere, ser jeg at du plages med:
1) hetetokter og kaldsvetting
2) Frustrasjon over helsevesenet, som har ført til at du (til nå) har sluttet å søke løsning for plagene dine
3) Nakkeplager; låsninger, stramme muskler
4) Smerter rygg/bekken
5) Søvnproblemer, bl.a. tidlig oppvåkning

Du har et konkret spørsmål, som du stiller i forbindelse med det at din fysioterapeut anbefalte en revmatologisk vurdering, men så sier du også at du er nølende til å gå inn i dette, pga din manglende tillit til helsevesenet.

Mitt råd er at du allikevel bør oppsøke din fastlege og be om en henvisning til revmatolog, pga plagene som jeg har listet opp ovenfor som en "oppsummering" for deg. Fremstill gjerne listen på denne måten, systematisk og ryddig.
Be også fastlegen din om å utrede deg med blodprøver mhp revmatologiske sykdommer, bl.a. blodprosent, hvite blodlegemer, senkning, CRP, diverse autoantistoffer mv. Legen din vet hvilke det gjelder.

Dersom din manglende tillit går på din erfaring med visse leger du har møtt til nå, så kan du jo også enten skifte fastlege, det gjør du på trygdekontoret og det er din rettighet uomtvistelig, eller du kan oppsøke det private helsevesen, se på gule sider om du finner en privatpraktiserende revmatolog i en større norsk by.

Jeg mener at du bør få foretatt en slik utredning mhp revmatologiske sykdommer, fordi du er såpass mye plaget som du er, og fordi:
Sett at du har en eller annen slik tilstand, da går du glipp av meget effektiv behandling og et bedre liv, ved å la din skepsis til helsevesenet hindre deg i å få nødvendig hjelp.

Pga dine hetetokter og kaldsvetting, bør du også få legen din til å sjekke funksjonen av skjoldbruskkjertelen din, ved å ta såkalte "stoffskifteprøver"; FT4, TSH, evt T3 og div antistoffer mot skjoldbruskkjertelen.

Det at du har søvnproblemer og tidlig oppvåkning, tyder også på at "noe" er galt. Med det sier jeg ikke at du nødvendigvis har en sykdom eller diagnose, men at du ikke har det greit slik du har det nå, og derfor bør ta imot den hjelp som finnes der ute.
Jeg vil også få tilføye, at dette med tidlig oppvåkning, er et av de mest typiske kjennetegnene på depresjon. Og depresjon kan medføre en rekke kroppslige symptomer i tillegg, det er meget velkjent.
Jeg sier ikke med dette at dine plager "skyldes depresjon" eller enda verre at det er "nervene" :), men det er nå min tanke her å lufte for deg mulige forklaringer på dine problemer, og tenke så bredt og åpent som mulig.
Så hvis du nå forhåpentligvis blir utredet grundig for dine plager, og evt ikke finner noen sykdom, så bør du ta opp med din lege om plagene evt kan skyldes depresjon. Depresjon kan nemlig være så utypisk mange ganger, med hovedvekt på kroppslige plager, at mange både leger og pasienter har "gått i baret" mang en gang. Mitt poeng er at du bør holde denne muligheten åpen, og ikke i utgangspunktet avfeie muligheten, for det ville jo være synd om dine plager hadde med dette å gjøre, og at du ikke fikk adekvat hjelp for dette, for depresjon er jo en tilstand som man kan bli kvitt med effektiv og riktig behandling.
Det går også an å tenke seg at du er i ferd med å utvikle en depressiv tilstand som følge av dine kroppslige plager som du ikke får hjelp for, og pga din frustrasjon over å ikke få hjelp fra helsevesenet osv osv., dette ville ikke være det minste rart, synes nå jeg. Det tar på å ha smerter, og samtidig ikke få hjelp, og ikke vite hva man skal foreta seg.
Og enda en variant finnes det:
Ved en rekke tilstander, bl.a. revmatologiske sykdommer som noen av de du selv nevnte i ditt spørsmål, så er også ganske ofte depressivitet en del av symptombildet ved slike tilstander.

Så brett opp armene, la dine dårlige opplevelser med helsevesenet fra nå av defineres som historie, definer for deg selv at du "begynner på et nytt kapittel" hvor du nå akter å finne ut hva som plager deg og hvordan du skal få det greiere og bedre.

Lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-