Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Varicocele

Spørsmål

Hei, Jeg er en mann på 38 år som for ca ett og et halvt år siden oppdaget at jeg hadde varicocele på begge sider, mest på venstre. Jeg tror selv at dette oppsto kort tid etter en prolaps i ryggen som gjorde at jeg ble stående i timevis hver dag fordi jeg ikke kunne sitte. I tillegg har ryggproblemene medført mindre fysisk aktivitet. Jeg har vært hos urolog og sjekket pungen og målt den til å være 2 grader varmere enn normalt. Når jeg legger meg ned kjenner jeg ikke årebrokken i samme grad som når jeg står.
Jeg har lest at varicocele i enkelte tilfeller kan skyldes svulst i nyren.
Siden jeg fikk dette i godt voksen alder, burde jeg få sjekket ut nyrene ved ultralyd? Eller kan denne bekymringen utelukkes siden jeg har varicocele på begge sider?

Svar

Hei.

Du trenger ikke å tenke på kreft i nyrene, da det ikke kan være årsaken i ditt tilfelle. Du har jo hatt ditt varicocele (årebrokk) i halvannet år, og dersom det hadde vært en nyrekreft som lå bak, så hadde du vært særdeles syk eller død pr idag.
I tillegg så er det slik at 10-20 % av alle menn har varicocele, altså særdeles mange mennesker, og det helt store flertallet av disse har jo ikke nyrekreft, som er en svært sjelden sykdom.

Ultralyd av nyrer som du spør om, er derfor ikke en rutineundersøkelse eller nødvendig undersøkelse ved varicocele, men skal kun utføres dersom der finnes andre tegn til eller mistanke om sykdom i nyrene.

Det at du har det på begge sider, taler også imot svulst i nyrene som bakenforliggende årsak, slik du selv så korrekt har tenkt.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-