Vannkopper og reise

Spørsmål

Kan jeg reise på ferie til Korsika med en 11 måneder gammel baby som muligens er iferd med å få vannkopper?

Jeg tror min snart ett år gamle datter er iferd med å få vannkopper. Vi skal reise på en tre ukers ferie til Korsika om noen få dager. Vil det være uforsvarlig å dra dersom hun blir syk? Om det er forsvarlig å reise vil jeg gjerne vite hvilke forhåndsregler som bør tas.
Er hun mer utsatt for infeksjoner med et veskende utslett?
Hvordan forholder vi oss til bading og strandliv?
Kan vi møte problemer med å få reise med fly fordi hun kan være smittsom?

Sykdommer: Vannkopper

Kvinne, 32 år

Svar

Vannkopper er vanligvis en mild sykdom hos så små barn, men det er riktig at det kan være fare for infeksjoner i vannkoppene. Blemmene tørker ut ca en uke etter at de er brutt ut, men det kommer vanligvis nye blemmer den føsrte uken. Det vil si at hun har økt risiko for hudinfeksjoner i opptil to uker fra den første blemmen bryter ut, og i denne tiden ville jeg vært forsiktig med strandliv.

Faren for å smitte andre ville jeg ikke brydd meg om. Sykdommen er så smittsom at det likevel er nesten umulig å unngå å bli smittet før eller senere. Friske barn har ikke vondt av å få vannkopper, og det er også en sykdom kan behandles. Man pleier imidlertid ikke å behandle små barn med vannkopper om de ikke har komplikasjoner.

Dere kan altså reise til Korsika om dere ikke lar babyen velte seg i sanden de første en til to uker, men det er vel kanskje like greit å utsette reisen.