Vaksinering av familie fra Palestina.

Spørsmål

Jeg jobber som helsesøster og har i dag vaksinert en familie fra Palestina som ønsket grunnvaksinasjon. De hadde ingen dokumenterte
vaksiner å vise til, og da regnes de som uvaksinerte. Barna er født i 86, 89, 91 og 92. Mor og far ville også ha vaksiner. Jeg ga alle 6 vaksine mot difteri, kikhoste, stivkrampe, polio og MMR. I forhold til MMR vaksinen så ble jeg veldig usikker i ettertid, og er i tvil om dette var feil. Jeg glemte også å spørre om mor var gravid, men kartla ellers helsetilstanden til alle. Har aldri vaksinert voksne før, så nå er jeg usikker og veldig redd for å ha gjort noe galt som kan få konsekvenser. Regner med at det uansett er nok med en MMR vaksine siden barna er så store??? Det er altså i forhold til MMR vaksinen jeg er usikker - de andre har jeg kontroll på.

Kvinne, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Vaksinasjonsdekningen blant palestinske flyktninger er varierende, i følge FAFOs tall mellom 50 og 90 prosent, så det er nok riktig å grunnvaksinerealle, om de ikke har dokumentasjon på at vaksinene er gitt.

Jeg håper du gav de voksne ren difterivaksine og Tetavax, da de er de eneste difteri- og stivkrampevaksinene som er godkjent for grunnimmunisering av voksne, og ikke Infanrix, som bare skal brukes til barn.

Du kan vel finne ut om moren er gravid, men om hun er det, er det uansett ikke abortindikasjon om du har kommet i skade for å gi en gravid kvinne MMR vaksine.

I prinsippet er én MMR-vaksine livsvarig, men vi pleier å gi to doser fordi noen ikke responderer på den første dosen. Det er ikke farlig å gi en MMR-vaksine for mye. Det mest sannsynlige er vel at de voksne allerede er immune mot meslinger, kusma og røde hunder, så vi kan vel nøye oss med én dose på de voksne.

Barna har rett til gratis hepatitt B- vaksine.

Når jeg vaksinerer voksne innvandrere pleier jeg for resten å teste dem for hepatitt A IgG-antistoffer, for å se om de er naturlig immune mot hepatitt A, da sparer de en dyr vaksine ved neste reise.

Har du spørsmål om REISEMEDISIN?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Gunnar Hasle REISEMEDISIN
Pris fra 259,-