Vaksiner til gravide på utenlandsreise

Spørsmål

"Gravide anbefales ikke å vaksinere seg på grunn av fare for fosterskade...". Jeg skal gifte meg til sommeren, og vi vil prøve å få barn med en gang (dvs. bryllupsnatten). Vi reiser til Indonesia ett par dager etterpå, men kan vaksinasjoner være farlig for fosteret dersom jeg nettopp er blitt gravid, eller gjelder dette bare dersom jeg blir vaksinert MENS jeg er gravid?

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det står endel om dette på min hjemmeside.

Det er bare levende vaksiner (Meslinger, kusma, røde hunder, vannkopper, gulfeber, BCG og levende tyfiodvaksine) som ikke skal tas av gravide. Til Indonesia trenger du bare difteri, stivkrampe, polio og hepatitt A, og eventuelt Dukoral mot turistdiaré, og alle disse vaksinene kan trygt gis til gravide, selv om produsentene av frykt for å bli saksøkt skriver noe annet i Felleskatalogen (Problemet er jo at det er noe galt med minst to prosent av alle barn som blir født, og enkeltpersoner kan finne på å saksøke legemiddelindustrien, om de finner et påskudd til det.).

En annen ting er at det er en rekke sykdommer man kan pådra seg i tropene, og som er farlige for fosteret (toxoplasmose, cytomegalovirus, tyfoidfeber, malaria), og det du må ta stilling til er om dere skal utsette "graveringen" til etter reisen. Dersom du velger å reise mens du er gravid skal du ta de anbefalte vaksinene.