Vaksiner og allergi

Spørsmål

Jeg skal på ferie til Cuba. Det jeg lurer på er om man må ta noen vaksiner for å reise dit? Jeg er litt engstelig for å ta noen vaksiner, fordi jeg er veldig allergisk mot forskjellige matvarer, bjørk, gress, burot og en del dyr. Kan det være farlig å ta vaksiner når man er allergisk?

Sykdommer: allergi
Medisiner: clarityn

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er noen vaksiner som er dyrket på kyllingfostre, og de sies å kunne inneholde små mengder egg, dette gjelder blant annet MMR-vaksinen, gulfebervaksinen og en hepatitt A vaksine som heter Epaxal. Folk som er allergiske mot egg skal ikke ha disse vaksinene. Når det gjelder de allergenene du nevner er det ingen vaksiner som inneholder dem, og da er det ingen spesielle forholdsregler. Men når vi vaksinerer folk som har tendens til livstruende allergiske reaksjoner er vi ekstra nøye med å ha adrenalin og akuttkoffert klar i tilfelle det skulle skje noe. Slik beredskap skal for øvrig alle vaksinasjonskontor ha. Allergiske reaksjoner på vaksiner er sjeldne, ca en gang per 100 000 doser fører det til sykehusinnleggelse, men som oftest kan pasienten reise hjem med en gang.

Når det gjelder vaksiner til Cuba gjelder det samme der som andre eksotiske steder hvor det ikke kreves gulfebervaksine: difteri-stivkrampe og polio som ledd i bestrebelsene på å holde befolkningen immun mot disse sykdommene, og hepatitt A vaksine.