Vaksineintervaller.

Spørsmål

Hei.

Jeg reiser i sørøstasia og skal også til kina. Jeg tok endel vaksiner før jeg dro (Havrix, tyfoid, 2 doser japansk B encefalitt. har tatt gul feber, DT og polio før). I tillegg tok jeg Engerix B mot hepatitt B. Jeg fikk beskjed om å ta en påfylling i Bangkok en måned etter den første sprøyten (pluss en til etter 6 mnd).

Er dette nødvendig?
Jeg har ikke mulighet til å få gjort dette før den 19. februar (første var 9. januar). Er den 19. for sent?
Er det noe jeg bør være spesielt obs på med hensyn til helsevesenet i Bangkok/Thailand?

På forhånd takk. Jeg hadde satt stor pris på om dere kunne hjelpe meg med dette "problemet"!

Mann, 27 år

Svar

I utgangspunktet anbefaler jeg hepatitt B vaksine bare til dem som har en yrkesmessig risiko, for eksempel leger, sykepleiere og tannleger, for denne sykdommen smitter gjennom blod og sex. Jeg går ut fra at du ikke har tenkt å få tatovering eller piercing der nede, og heller ikke la deg barbere med en flergangs barberkniv. Fremfor alt må du ikke ha sex med lokalbefolkningen, og absolutt ikke ubeskyttet sex med dem. Risikoen for å få HIV er omtrent like stor som for hepatitt B, og disse sykdommene smitter på samme måte, men HIV er kanskje 100 ganger så farlig. Men borstett fra at hepatitt B vaksinen koster en del penger er den helt ufarlig, og mange vil sikre seg der de kan.

Så til ditt spørsmål. Når en vaksine først er påbegynt anbefaler vi at den fullføres, dersom man ikke har hatt unormale bivirkninger. De doseintervallene som er angitt skal forstås som minimumsintervaller, det betyr at alle doser teller, selv om det går mye lengre tid mellom dosene enn det som er anbefalt. Du bør utsette den tredje dosen slik at den blir minst fem måneder etter den andre dosen. Og det gjør ikke noe om du venter et år med den tredje dosen.

Det at vi har fått et mer avslappet forhold til vaksineintervaller gjelder alle vaksiner, det er mange som har fått beskjed om at de må begynne helt på nytt om et intervall er blitt overskredet, men dette er altså gammeldags, og mange unødvendige vaksinedoser er blitt satt på grunn av dette. Her er enda en grunn til å vaksinere seg hos noen som har greie på vaksiner, og ikke be fastlegen gjøre det.