Uvelhet etter USA-reise

Spørsmål

Jeg har vært på en 3 uker lang reise til USA. Under oppholdet spiste jeg middag som ble holdt varm i en kantine. Ca 30 minutter etter måltidet ble jeg uvel og kastet opp i ca 12 timer etterpå. Etter dette har jeg vært svært kvalm hele tiden, men ikke kastet opp. Jeg har gassansamling i magen, men ikke diare. Denne middagen spiste jeg for snart 3 uker siden og har ikke blitt bedre. Jeg lurer derfor på om det kan ha vært bakterier eller noe annet i den maten som kan medføre vedvarende kvalme over tid (da jeg går ut fra at en vanlig matforgiftning ville ha forsvunnet etter 3 uker) og hva jeg eventuelt kan gjøre for å bedre situasjonen.

Kvinne, 52 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

En sykehistorie hvor det inngår voldsom oppkast en halv time etter et matinntak tyder sterkt på matforgiftning. Dette må ikke forveksles med en infeksjon, hvor bakteriene må ha minst et døgn på seg for å formere seg i kroppen. Det er typisk at det dreier seg om mat som har stått halvveis oppvarmet i flere timer, da vil bakteriene formere seg, og noen bakterier kan lage giftstoffer (toxiner) som man blir dårlig av. Det er imidlertid ikke vanlig at symptomene varer mer en et døgn.

Vi har her flere muligheter, du kan være blitt smittet av noe annet før det måltidet du mistenker, eller du kan ha fått både matforgiftning og en infeksjon ved det samme måltidet. Det kan også være at du fra før av hadde en sykdom, for eksempel coeliaci, som ikke gav symptomer før hele systemet ble bragt i ulage.

Videre kommer jeg ikke ved en internettkonsukltasjon. Du bør gå til din lege og få undersøkt avføringen med hensyn på patogene tarmbakterier og parasitter (en parasitt som heter Giardia er vanlig i USA, og gir gass i maven). Du må ta blodprøver (Hb, SR, hvie, CRP, LD, ASAT, albumin, ALP, amylase, B-folinsyre, S-folinsyre, B12, blodsukker, anti gliadin, anti endomysium, IgE-antistoffer mot matallergener) og det kan være aktuelt å henvise deg til gastroskopi.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn