Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uvanlig reaksjon på lokalbedøvelse ifb med gastroskopi

Spørsmål

Hei. Jeg skulle ta gastroskopi for noen år siden og hadde en skremmende opplevelse. Drakk en bedøvelses-shot som legen ga meg, slik at hele svelget ble bedøvet. Begynte å brekke meg noe voldsomt og endte opp med å ikke gjennomføre gastroskopien. Ca. 30-60 min etter jeg drakk den, så begynte øynene mine å rulle helt opp, slik at jeg kun klarte å se rett opp. Klarte å presse dem ned igjen i maks ett sekund, før de ble tvunget til å se opp igjen (klarte bare å se opp, ikke til siden, rett frem eller ned). Jeg ble sittende hele bilturen hjem og se rett opp i taket mens hodet var vendt fremover mot veien. Jeg måtte bruke en enorm kraft for å se ned i det ene sekundet jeg klarte. Dette varte i flere timer og jeg var livredd for at jeg hadde fått en mild hjerneskade. Jeg la meg til å sove og våknet opp igjen fin dagen etterpå. Så jeg lurer på hvorfor og hva som egentlig skjedde her? Etter dette har jeg blitt litt redd for å få bedøvelse, har heller ikke fått bedøvelse siden denne hendelsen. Kan jeg være allergisk mot noe?

Kvinne 24
Svar

  

Hei, 

Takk for spørsmål om en uvanlig reaksjon på et middel brukt for å bedøve munnhule og svelg før gastroskopi. 

Du skriver at etter et «bedøvelses-shot» fikk du først en straks-reaksjon som bestod i voldsomme brekninger. Etter ytterligere 30-60 minutter fikk du en reaksjon som må betegnes som nevrologisk, idet du mistet styring over øyebevegelsene (oftalmoplegi) og kun klarte å se rett opp. Dette gav seg ikke før etter en natts søvn.

I Norge brukes nå kun lokalbedøvelsen lidokain (handelsnavn Xylocain) som gel eller spray til bedøvelse av slimhinnene ifb med gastroskopi. For å bedøve en fuktig slimhinne må konsentrasjonen av lidokain være høy for at ikke virkningen skal fortynnes av slimet. Det er derfor mulig å gi en relativ overdose dersom slimhinnene er tørre. De fleste bivirkninger ved overdosering av lidokain er riktignok annerledes enn de du beskriver (blodtrykksfall, følelse av at tungen vokser i munnen, svimmelhet, skjelving, «ringing» i ørene og i verste fall forstyrrelser i hjerterytmen) men kvalme og brekninger kan også forekomme.

Ettersom jeg ikke har hørt om lignende nevrologiske reaksjon tidligere ifb med gastroskopi har jeg søkt i litteraturen og forhørt meg hos erfaren gastroenterolog. Det nærmeste jeg har kommet en forklaring er fra rapporter om bivirkninger ved bruk av lokalbedøvelse i munnhulen ifb med tannbehandling.

Den hyppigste bruken av lokalbedøvelse i munnhulen er nettopp ifb med tannlegeprosedyrer, og der er beskrevet tilfeller hvor den injiserte medisinen finner veien til nerver som passerer nær munnhulen slik at bedøvelsesmiddelet får virkning andre steder. Det er beskrevet flere ulike forbigående øyekomplikasjoner ved tannbehandling som alle tilskrives lokalbedøvelsen: De kan arte seg som forbigående tåkesyn, blindhet, endring i pupillestørrelse, hengende øyelokk, og – som i ditt tilfelle – lammelse av nervus oculomotorius (hjernenerve 3), som styrer øyets bevegelser opp, ned, og til siden. 

En mulig direkte årsakssammenheng mellom dine to reaksjoner kan tenkes være at brekningene, evt. oppkast, har presset noe av lokalbedøvelses-gelen til steder i munnhulen langt unna der den var tenkt å virke, til og med opp i nesen, og tilstrekkelig nær nervene som styrer øyemusklene, slik at den etter hvert førte til en forbigående lammelse.

Det underlige er at den samme nerven som styrer øyebevegelse opp styrer også øyebevegelse ned og til siden, og hos deg var det kun fibrene som innerverer muskelen som beveger øyet nedover som ble lammet, slik at du bare kunne se oppover. Lignende er faktisk beskrevet i litteraturen, og da var det kun sidebevegelsen som var lammet.

De to bivirkningene du beskriver har sannsynligvis ikke samme årsak. Allergi mot lokalbedøvelse er heldigvis meget sjelden, og kvalme/oppkast er en kjent bivirkning av lidokain som ikke nødvendigvis er allergisk betinget. Det kan likevel ikke helt utelukkes at din første reaksjon med brekninger var en allergisk reaksjon. For å finne ut mer om dette måtte vi vite om du har mottatt samme (eller andre) typer lokalbedøvelse i andre sammenhenger, og hvordan du evt har reagert på dem. 

Lokalanestetika finnes i to hovedklasser (amider og estere), det er mange i hver klasse og liten fare for kryssallergi, slik at det nesten alltid lar seg gjøre å finne et lokalanestetikum man ikke reagerer på/er allergisk mot.

Andre mulige forklaringer kan ligge i forhold du ikke har opplyst om, men som man kan finne mer ut om ved å vite nøyaktig hva som var i det «shot» som du fikk, og det vil ditt sykehus eller gastroenterolog kunne svare på. Dersom blandingen ble laget til på stedet er for eksempel en doseringsfeil mer sannsynlig enn om det ble benyttet et ferdiglaget preparat. Det kan være verdifullt for deg å finne ut mer om dette, fordi i tillegg til selve bedøvelsesmiddelet kan der ha vært konserveringsmidler og andre stoffer (konsistensbevarende, evt konstringerende, evt smakstilsetning) i produktet som hver for seg kan gi en reaksjon, det er m.a.o. ikke nødvendigvis selve lokalbedøvelsen du reagerte på. 

I tillegg er det nyttig å vite om du tok andre medikamenter i det aktuelle tidsrommet, og om du har andre lidelser som kan hjelpe til å forklare hva som skjedde. Hvor meget kastet du opp, kan det ha vært så voldsomt at du fikk en elektrolyttforstyrrelse (tap av salter og magesyre) som forverret situasjonen? Var opplevelsen så voldsom at du fikk en psykisk reaksjon og begynte å hyperventilere, noe som også gir nevrologiske symptomer? 

Gastroskopi utføres både utenfor sykehus, på sykehuspoliklinikker utenfor operasjonssalen, og på operasjonssalen. Jeg forstår det slik at den planlagte gastroskopien aldri er blitt gjennomført. Dersom indikasjonen fremdeles er tilstede vil det sannsynligvis være tryggere å få den utført på et sted (sykehus) hvor det både er flere måter å gi bedøvelse, og hvor du kan ligge til observasjon i noen timer etterpå. Mange gastroskopier utføres i generell narkose, og da kan man helt unngå bruk av lokalbedøvelse. 

Håper svaret kan komme deg til nytte og at du ikke behøver oppleve slik bivirkning igjen.