Utstående øyne

Spørsmål

Hei,

Jeg har så lenge jeg kan huske, i fra tidlig barndom, hatt ganske synlige utstående øyne. Jeg er nå 27 år, og det har nok vært slik i sikkert 20 år. Det skal sies at min far også har samme karakteristiske utseende, og vi er ganske lik hverandre. Spørsmålet mitt er, kan dette fikses? Eller må jeg bare innse at jeg er slik?

Jeg har lest litt om hva som kan forårsake mitt tilfelle, og har lest om at stoffskifte kan ha en innvirkning. Av de spesifikke symptomene på stoffskife-problem, så er det flere som jeg føler treffer meg, som har hengt i meg over lengre tid. Disse er blant annet:

- Trøtthet, noe svingninger i både energi og humør, dårlig korttidshusk, frossen, hevelser rundt øyne, konsentrasjonsproblemer, vansker med å legge på meg muskler.

Mentalt er jeg rolig, noe sjenert. Sliter litt med å konsentere meg, blir “urolig/kriblende” i beina slik at jeg ikke klarer å sitte rolig. Er nok litt innadvendt. Har også noe dårlig syn, -5.0 på begge øynene.

Jeg kan jo nevne i en bisetning at jeg alltid har vært veldig trøtt om morgenen, og føler at jeg ofte har et veldig trykk bak øynene, særlig rett etter jeg våkner. Dette blir verre om jeg har fått lite søvn, men som oftest blir det bedre utover dagen. Jeg sover rundt 7 timer hver natt.

Jeg ønsker hovedsaklig å få brukt på problemet med de utstående øynene, som for meg er sjenerende, selv om jeg har lært meg å leve med det. Er det noe jeg kan gjøre med problemet mitt?

Svar

Det er riktig at det er mullig å korrigere utstående øyne. Dette gjøres kun i uttalte tilfeller, f.eks. etter stoffskifte sykdom hvor øynene ikke går tilbake selv om tilstanden er behandlet og korrigert, og manglende korreksjon kan gå ut over synet for eksempel ved at øyelokkene ikke lukker helt og hornhinnen kan tørke ut.

Kirurgien går da ut på å fjerne fett som ligger sammen med øynene i øyenhulen. Dette er omfattende kirurgi med betydelig fare for komplikasjoner, og gjøres ikke på private klinikker som utfører kosmetisk kirurgi, men av rekonstruktive øyekirurger ved de største sykehusene i Norge. Ut i fra spørsmålet ditt virker det ikke som om du tilhører den kategorien, og jeg er redd det ikke finnes noe tilbud til deg.

Håper svaret kan være til hjelp.