Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett ved skabb

Spørsmål

Hei, jeg har utslett / små byller på penis - langs skaftet, og rundt forhuden. Jeg har også utslett i området rundt penis, hovedsakelig i lysk-området. En periode før behandlingen beskrevet under, klødde det så intenst at jeg våknet om nettene. Nå klør det litt.

Er i utlandet, og gikk til et tilsynelatende moderne sykehus. Første lege jeg snakket med konstaterte herpes eller syfilis. Etter en negativ syfilis-test, bestemte han seg for å behandle det som herpes, og jeg fikk antibiotika. Etter en uke gikk jeg tilbake, og siden medisinen ikke hadde noen synlig effekt, og utslettet hadde spredd seg utenfor selve penis-området, sendte han meg til en hudlege. Hudlegen så kjapt på området, og konkluderte med at jeg hadde skabb. Jeg fikk permetrin-krem, som jeg smurte meg med tre ganger med en ukes mellomrom (og jeg vasket sengetøy / klær), og jeg fikk noen tabletter jeg tok to av i to doser (Ivermectin, antar jeg). Behandlingen hjalp gradvis mot kløen, og utslettet så ut til å gå noe tilbake. Men etter en måneds tid, har jeg nye kuler på penis, og verre utslett i lårområdet/lysken. Det klør også litt.

Bør jeg gjenoppta behandling mot skabb? Eller er det sannsynlig at dette er noe annet?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Både sykehistorien din og utslettene vist på alle tre bildene typisk for skabb. Både de små røde oppfyllingene på penis og de litt annerledes utseende utslettene under lyskeområdene tilsier at diagnosen var riktig. Videre er du forsåvidt behandlet korrekt med permethrin krem, i Norge instrueres pasienten om å smøre en kveld, sove med kremen og dusje 8-12 timer deretter for så å vaske alt sengetøy og gangtøy samt å behandle partner, alt dette har du utført. En kur tre ganger på rad innen en uke høres mye ut, den vanlige beskjeden pasienter får i Norge er at kuren om nødvendig gjentas etter en uke. Ivermectin eller annet antiparasittært middel innvortes hører ikke hjemme i en behandling av skabb.

Det er godt kjent at de utslettene du fremdeles har kan vare nokså lenge etterat kuren er overstått. Det som kanskje er noe påfallende er at du har fått nye utslett etter så lang tid som en måned. Muligens kan det ha å gjøre med den beskrevne allergi. Ved behandling av skabb er det noen fallgruber, som f. eks. det å være nøye med flere gangers innsmøring av hendene i løpet av kuren siden man både bruker hendene og vasker dem rutinemessig flere ganger daglig uten spesielt å registrere det.

Du skriver ikke noe om hvilket land du befinner deg i, men hvis du kan finne frem til en erfaren dermatolog for en vurdering av hva som er best å gjøre så tror jeg det vil være et godt råd. Han eller hun befinner seg kanskje på nærmeste hudavdeling hvis slike er vanlige i landet. God bedring og lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-