Utslett på forhuden

Spørsmål

Hei

For cirka 3 uker siden var jeg hos fastlege på grunn av rødlig såraktig utslett bak forhuden som ga ubehag og litt lukt. Cirka 3 uker i forveien av dette hadde jeg ubeskyttet sex så det ble tatt prøve av det "såraktige", samt urinprøve og blodprøve med tanke på eventuell kjønnssykdom. Prøvene skulle vistnok sendes til lab og jeg skulle bli kontaktet om det var noe, og jeg har ikke hørt noe siden. Jeg fikk også beskjed om å bruke Canesten.

Jeg brukte Canesten i cirka 2 uker, 1 til 2 ganger om dagen, og det så ut til å hjelpe veldig. Det kunne svi litt, men fjernet fort ubehaget og hudfargen begynte å se (nesten helt) normal ut. Likevel gikk det bare noen dager etter de to ukene før ubehaget kom tilbake, og snart var det som før selv om det rødlige muligens har forflyttet seg litt.

Jeg har nå begynt å bruke Canesten igjen selv om det vel egentlig ikke skal brukes utover to uker? Jeg har også prøvd å lese meg opp på hva som kan være galt og er bekymret for at det er noe alvorlig. Jeg har for eksempel lest at det kan være tegn på syphilis, men det kan kanskje utelukkes da jeg ikke har hørt noe fra testene?

Jeg lurer vel egentlig på om jeg bør komme meg til lege fortest mulig, noe som er litt vrient da jeg er på påskeferie, eller om jeg kan ta det med ro og se det an.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det kan sikkert hende at det du observerte under og ved forhuden kan ha en sammenheng med det seksuelle møtet tre uker før du var og fikk tatt prøver, men det er ikke sikkert. Sopp er usannsynlig hos yngre menn som ikke lever sammen med en kvinne med sopp i skjeden. Canesten hjelper for gjærsopp, men selv om det ikke er sopp kan kremen hjelpe, ikke på grunn av antisoppkomponenten, men selve kremen, som er å sammenligne med en vanlig fuktighetskrem. Langvarig bruk av canesten skader ikke.

Hvis ikke utslettet er gått tilbake ennå så kan du rolig se det litt an, samtidig med følgende: Skyll området med lunkent vann et par ganger daglig og bruk fingrene forsiktig i området i den forbindelse. Smør så tynt et lag med fuktighetskrem, som apobase eller en annen fuktighetskrem uten parfyme. Veldig mye utslett i dette området blir bedre etterat man har gjort dette en stund.

Medmindre det går tilbake i løpet av rimelig tid så bør du nok ta turen tilbake til legen, forhøre deg om prøveresultatene, som sannsynligvis var negative, og høre hva han eller hun mener. Det spiller jo en viss rolle med tanke på om dette skulle kunne være noe som er seksuelt overført. Det er mange ting man kan feile og noe er seksuelt overført og noe ikke. Akkurat syfilis er veldig sjeldent blant heterofile, så det er lite sannsynlig. Men vanlige urethritter, som chlamydia, gonore og mycoplasma genitalium kan vise seg på dem måten, det samme kan forskjellige spesifikke tilstander i området, og de kalles for balanitter. Av dem finnes det mange typer, og alt ser stort sett rødt ut, så her kommer ofte en hudlege inn og kan stille den riktige diagnosen. Noe farlig pleier ikke dette å være. God bedring og lykke til !