Utslett, feber, hodepine og muskelsmerter i Kambodsja - 70778

Spørsmål

Jeg befinner meg i Kambodsja og har de tre siste dagene hatt feber (men kun om kvelden), hodepine og sliten og øm i kroppen. Jeg er ikke forkjølet og har ingen andre symptomer. Jeg har oppholdt meg her i over en måned og har hatt mange insektsbitt. Jeg ble i dag først oppmerksom på at det ene "bittet" på armen min (som jeg har hatt der en stund) ikke var et vanlig bitt men en liten oppsamling av små blemmer. Jeg har klødd en del på det. Jeg lurer på hva dette er og om det kan ha en sammenheng med feberen jeg har hatt? Eller om det er 2 helt forskjellige ting. Vet dere hva dette kan være? Og hva foreslår dere at jeg gjør med det?

Svar

Hei
I og med at blemmene bare opptrer på ett sted er det ikke sannsynlig at utslettet er et ledd i en generell infeksjon som kunne gitt feber. Vi må altså regne med at utslettet og feberen er uttrykk for to forskjellige tilstander.

Utslettet først: Det kan være en reaksjon på et stikk eller noe annet lokalirriterende, for eksempel hår fra en sommerfugllarve eller saft fra en giftig plante. Det kan også være en lokal infeksjon. Noen stammer av gule stafylokokker kan gi slike blemmer. I så fall vil størrelsen på området med blemmer raskt øke, og da vil jeg anbefale å rense området med sprit, og ta på fucidinsalve. Slik det ser ut på bildet kan du bare se det an, enten det er en eller annen lokalirriterende gift eller en infeksjon.

Når det gjelder feberen er det vanskelig å si noe med de opplysningene jeg har. Feber, hodepine og muskelsmerter kan være både malaria, tyfoidfeber og denguefeber, eller for den saks skyld nesten alle akutte infeksjonssykdommer. Har du termometer? Om temperaturen er over 40 grader er det sannsynlig at det er en bakteriell infeksjon eller malaria. I og med at du har vært syk i tre dager, og tydeligvis ikke er så syk om dagen, taler det imot de mest alvorlige bakterieinfeksjonene, som lungebetennelse og meningokokksykdom. Men jeg kan ikke sitte på den andre siden av jorden og si at dette ikke er noe alvorlig, uten å undersøke deg eller ha tilgang til noen prøver. Denguefeber er en veldig vanlig tilstand i Kambodsja, og kan ha alle grader av alvorlighet. Jeg anbefaler at du søker lege der du er.

Med vennlig hilsen
Gunnar Hasle