Utredning av svulst i lungen

Spørsmål

Hei,

Min far har for ca 2,5 mnd siden påvist en skygge (2-3cm) på lungen (røntgen, ct og pet). Pet viser en kul med aktivitet.

Derfra har han tatt bronkoskopi tre ganger (Ringerike, Drammen, Riksen) uten at de klarer å ta en vevsprøve. Nå har han vært på Riksen og tatt kikhullsop. De er veldig skeptiske til om de har fått det de trenger.

Pappa er en sprek 70-åring. Mosjonerer daglig, jakter, fisker og jobber litt. Alle tester - blod, EKG, pust, etc er tipp topp. CT, røntgen og ultralyd viser at det ikke finnes mistenkelige substanser noe annet sted. Substansen i lungen har fra begynnelsen av nov og frem til undersøkelse på Riksen i går, vist at den antagelig har utviklet seg noe (pet).

Pappa har siden ung alder jobbet i belastede miljøer mht hva man puster inn... Han har vært sveiser og montør, rivningsarbeider og fyrkjeletekniker. Han sluttet å røyke for 10 år siden. Har en søster som døde av lungekreft (65), men hun var storrøyker til siste slutt, med mye spredning når kreften ble oppdaget.

Jeg er utålmodig etter å få en diagnose. Vi tenker at det er en svulst, og at vi må avvente hvilken type for å fastslå behandling. Burde dette ha tatt over 2,5 mnd? Nå har de satt opp på en hel ny uke før vi får vite prosessen videre. Er det like greit å åpne ham opp og gå inn? Stor risiko ved dette? Hva er grunnen til at legene nøler med dette? Spredning?

Hvilke alternativer kan det finnes til svulst? Pappa hadde vondt i lungen - på det stedet svulsten sitter - for ca ett år siden. Legen sendte ham aldri til røntgen... Smerten gikk imidl over. Han har hatt noen få kraftige forkjølelser siste årene.

Hvis ondartet - lungekreft har ikke hyggelige prognoser. Det jeg leser på nett virker svartmalt kontra historier jeg hører fra omgivelsene mine. Kan du gi litt info om oppdaterte prognoser ut fra info over? Vet det er avhengig små cellet/stor cellet, etc.

Siste spm: Kan lungen bare fjernes, uten at man "tukler" med svulsten?

På forhånd tusen takk for info:-)

Mvh
Trine

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg forstår godt at du er utålmodig. Du har forståelig nok mange spørsmål. Flere av spørsmålene dine er ikke mulig for meg å besvare her, men jeg skal forsøke å svare deg best mulig på et generelt grunnlag. Det at faren din hadde vondt i lungen for ett år siden behøver ikke ha noen sammenheng med røntgenfunnet. Du nevner lungekreft. For å stille diagnosen lungekreft er man avhengige av å ha gode prøver. Dette er ikke alltid like lett å få tak i. Ved bronkoskopi når man ikke frem til alle områder i lungen, og får ikke nødvendigvis representative prøver. Behandling av lungekreft er av den art at man nødig starter det før man har en sikker diagnose, dette gjelder både kirurgi, stråling og cellegift. Når det oppdages skygge på røntgen av lungene, skal det alltid tas stilling til hvorvidt det kan dreie seg om noe ondartet eller ikke - ikke bare utifra røntgenfunn, men også risiko og symptomer. Videre utredning, evt. oppfølging vurderes. Utifra det du skriver høres det ut som faren din har blitt sendt videre til ytterligere diagnostikk på bakgrunn av funn. At prøver og undersøkelser inkl. CT og ultralyd ikke har vist tegn til substanser andre steder er utelukkende positivt. Å "åpne opp og gå inn" er noe som sjelden gjøres uten særdeles god grunn da dette medfører risiko uavhengig av årsak og prognose i utgangspunktet. Det samme gjelder ift. å fjerne en hel lunge. Skygger på røntgen, og funn på CT og PET er ikke en fasit, og må i de aller fleste tilfeller støttes av vevsprøver. Du skriver at dere tenker at det er en svulst og at type behandling fastslås etter ytterligere diagnostikk. Dersom man hadde vært helt sikkre på at det dreide seg om lokal kreft uten spredning i den størrelsesorden du beskriver, ville kirurgi vært den valgte behandlingsform. Dette er også den behandlings med betydelig best prognose. Svulst i lungen er dog ikke det samme som kreft. Svulster kan være godartede og ondartede. Det kan dreie seg om forandringer etter tidligere infeksjoner/betennelser eller kontakt med stoffer. Det er alltid viktig å følge opp funn, og ofte vil endring over tid være en indikator for evt. videre utredning, slik som med din far. Dersom det er tatt kikhullsop. nylig, vil svar på vevsprøver være nært forestående.

Jeg håper dette har vært til noe nytte for deg. Utifra den kompetansen som er rundt din far pr.idag er det lite jeg kan tilføye. Når det gjelder oppdaterte prognoser på lungekreft, synes jeg ikke det vil være rett av meg å utdype dette over nettet i denne situasjonen. Det ville også vært en svært detaljert tekst. Håper du har forståelse for dette.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-