Utredning av kneleddssmerter

Spørsmål

har et spørsmål til ang. svaret du ga meg her:
http://www.lommelegen.no/legesvar/begynnende-slitasje-i-kneleddet

Jeg har aldri tidligere hatt problemer med knærne, ingen skader og har kun løpt i skogen....
Du anbefaler meg å bestille røntgenbilder og sjekke loddlinje gjennom kneleddet, hvor kan jeg gjøre det, via fastlege, annet ?

Problemet mitt nå er jeg har store smerter, har problemer med å gå på asfalt, gå på hardt underlag i butikken osv. Hvis jeg går for mye (som vil si alt over 1km) på hardt underlag får jeg skrubbsårfølelse bak kneskålene, og føler at det revner nedover i leggen. Denne skrubbsårfølelsen går bort etter en ukes tid, men overbelaster jeg igjen så er det det samme på nytt. Vil det si at hver gang dette skjer, så "rubber" jeg opp et nytt lag av brusken/sliter mer ? Vil dette lege seg mer over tid, eller vil det være konstant? Jeg har blitt helt handikappet, fra å løpe 3 ganger i uka i høst, til å nå ikke orke å være med barna til byen på 17. mai, ganske fortvilet... Hva anbefaler du, prøve kortison først, rett på artroskopi, annet ? Har prøvd opptrening via fysio, men kommer ingen vei, føler all belastning forverrer, og fører til betennelse i knærne.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er jo ikke tale om at dette er noe som du selv skal håndtere og be om kartlagt - snakk med din fastlege, ta gjerne med svaret mitt hvis dere er usikker. Sammen kan dere bestille relevante bilder og be om at du blir vurdert av en ortoped. Det er som sagt en mulighet for at det kan være biomekaniske avvik rundt kneleddet ditt som disponerer for tidlig slitasjeutvikling i kneleddet.

I tillegg er det nytt dette du skriver om smertene i leggene. Disse symptomene er dessverre nokså uspesifikke, så å komme med noen diagnose basert på dette blir ikke lett. Du kan likevel høre om det kan foreligge både en type beinhinnebetennelse, eller litt atypisk kronisk losjesyndrom - sistnevnte en tilstand med misforhold mellom trykket i leggen under arbeid, og trykket som prøver å forsyne muskulaturen med oksygen under arbeid. Det er ikke slik at du skaver av brusk hver gang smertene melder seg. Som jeg sa sist gang, så vil ikke brusken regenereres, men smertene kan avhjelpes mye når man gjør noe med eventuelle tilgrunnliggende årsak.

Spesifikke råd kan jeg ikke gi uten en diagnose. Be om å få dette raskt avklart, du høres betydelig plaget ut. Det kan også være verdt å nevne at at slike symptomer ikke alltid skyldes biomekanikk, men en kroppslig betennelsestilstand som også kan ramme ledd og leddnære strukturer. Slike tilstander skal utredes og behandles av reumatolog.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-