Utmattelse og trøtthet: Hva kan det skyldes?

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med mye utmattelse/tretthet en god stund. Det kjennes bokstavelig talt ut som at musklene ikke får oksygen. Blir veldig svak i armene og beina. Den siste tiden har jeg også vært plaget fra tid til annen med en rar ''murrende'' smerte i musklene, spesielt i høyre leggen og øverst i armene. Kjennes ut som muskelen dovner bort. Jeg har blitt forferdelig klønete, ting bare faller ut av hendene mine. Tre ganger nå har jeg fått en blind flekk på venstre øye i form av en halvmåne, flekken har forsvunnet etter ca 30 min hver gang. Jeg har veldig stive og harde muskler i nakke, rygg og skuldre, og noen ganger nedover baksiden av beina. Får også små, ufrivillige muskelrykninger med jevne mellomrom (hele kroppen). Disse symptomene skjer ikke alle på en gang, men hver for seg, noen ganger to eller tre samtidig. Hva kan alt dette skyldes? Fikk diagnosen cøliaki for et år siden, har ikke blitt bedre i magen til tross for gluten- og laktosefri diett, men blodprøvene er fine. Har vært til koloskopi, de sa der var noen røde flekker som de tok prøver av, men det kom ingenting utav det. Mangler ingen vitaminer. Min mor har diabetes type 1, men blodsukkeret mitt har vært fint de gangene legen har sjekket for dette. Skulle så gjerne hatt svar, spesielt utmattelsen er veldig plagsom.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Utmattelse og trøtthet er det som kalles helt uspesifikke symptomer. Det betyr at de kan oppstå som følge av en lang rekke sykdommer og medisinske tilstander, de kan komme av ikke-medisinske forhold, og det er følgelig ikke slik at de gir konkret mistanke om en konkret sykdom. Skal en finne ut hva det evt skyldes, så gjøres det i form av systematisk og bred utredning hos fastlegen, som har stor kompetanse på akkurat dette, siden det er en av de vanligste grunner til at folk oppsøker almennlege.
Det går med andre ord ikke an for meg å nevne en eller flere konkrete mulige diagnoser her over nettet, for det ville ha blitt ren gjetning, og så kunne der ha vært hundre andre diagnoser som kunne ha vært mer korrekte. Så det lar jeg med hensikt være, ikke minst også fordi at det vil kunne lede videre utredninger på blindspor, for hvis en begynner å lete etter "noe", sykdom X, så leter en smalere, og overser lettere det en skulle ha oppdaget.

Det at ting faller ut av hendene på deg, kan være tilfeldigheter og ikke tegn på sykdom, for det er jo noe alle og enhver opplever av og til, men det kan også være symptom på nevrologisk sykdom, dersom det er oftere og alvorligere. Diskuter dette med legen din.

Stive og harde muskler i nakke osv hører tilnærmet alltid inn under gruppen "hverdagsplager" som de fleste av oss har fra tid til annen, relatert til stress, bekymringer (for eksempel de bekymringer du etter alt å dømme har nå ved å ikke finne ut av helseplagene dine), så de ville jeg nok ha sett bort fra her. Slikt blir man bedre av ved å bruke musklene, bekymre seg mindre osv, generelt sett. Evt fysioterapi.

Den "blinde flekken" på øyet som oppstår og forsvinner igjen må du diskutere med legen din, for det kan være et tegn på sykdom. Det kan også tenkes at det er en migrenevariant. Det behøver heller ikke å ha noe med de andre plagene dine å gjøre, og egentlig så tror jeg det, og ser ikke hvordan disse tingene skulle kunne henge sammen.

Jeg vet ikke hvilke blodprøver du har tatt annet enn vitaminer og blodsukker, og de er altså normale. Men det er jo meget langt fra noen fullgod og endelig utredning av disse plagene dine, det gir bare litt opplysninger om hvilke årsaker som nå er utelukket her (vitaminmangler, diabetes), og det er jo greit, men det er jo et svar på hva du evt har av diagnoser du er ute etter, ikke bare et svar på hva du ikke har av sykdommer eller mangler.

Jeg kan naturlig nok ikke gi deg noen som helst konkrete diagnoser eller svar her over nettet uten å undersøke deg, men jeg kan gi deg det beste rådet for å evt komme videre her, og det er å la fastlegen din utrede deg videre for disse tingene, til en eventuell forklaring er funnet.

Håper at mine innspill allikevel kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn