Utmattelse og mer....

Spørsmål

Munntørrhet og tiltagende svelgeproblemer vår/sommer 2003. Uregelmessig menstruasjon. Kraftig forkjølelse høsten 2003, svelgebesvær og kvelningsfornemmelse. Røntgen viste sår øverst i spiserør. Utredet for syreproblemer, ingen. CT av hals viste obstinert vev. Øre-nese-hals spesialist besluttet Panskopi. Jeg hadde fremdeles svelgeproblemer og ubehag og følte meg helt utmattet. Heldigvis var alle prøver ok. Fikk diagnosen autoimmunreaksjon på betennelse i skjoldkjertelen i februar 2004. Henvist til fastlege. Noe høyt stoffskifte. Ingen behandling, immunreaksjonen må brenne ut. Orket ikke arbeide igjen før etter påske pga trøtthet, slapp, hoven tunge, hetetokter, frysninger, utmattet. Arbeidet i halv stilling til midten av juni, men fikk tilbakefall plutselig, orket ikke å stå på bena men var helt kraftløs. Fastlege ga beskjed om lavt stoffskifte og foreskrev Levaxin. Pr. idag føler jeg meg litt bedre, men går fremdeles for halv maskin, 50 % sykemeldt. Er forvirret mht framtidsutsiktene, vil jeg bli frisk igjen? Kan jeg samtidig være i overgangsalderen, siste mens var i mai? Bør jeg be om henvisning til endokrinolog? På forhånd takk.

Relevante sykdommer/medisiner: Har fått diagnose for lavt stoffskifte pga autoimmunreaksjon på betennelse i skjoldkjertelen. TPO 1300. Medisin Levaxin.

Kvinne, 45 år

Svar

Hei!

Jeg synes ingen skal gå rundt og tenke at de aldri blir friske igjen, til det er alt som skjer med kroppene våre for uforutsigbart og umulig å spå, og det beste vi kan gjøre er å opprettholde forventningen og håpet om at vi skal bli friske igjen. Imidlertid er det ikke slik at alle blir slik de var før - men at man skal kunne leve uten plager er et mål for både pasient og en engasjert lege.

Jeg tror ikke svelgvanskene dine har noe med stoffskiftet å gjøre, bortsett fra at munntørrhet kan gjøre svelgvansker verre. Hvis du hadde et sår øverst i spiserøret tror jeg det mest sannsynlig var den utløsende årsaken til svelgvanskene. Jeg tror kanskje at forkjølelse, munntørrhet og økt oppmerksomhet på svelgingen kan føre til at du fokuserer mer enn vanlig på svelgingen og at den derfor nesten blir verre fordi du tenker på den. For allde, du hadde garantert reelle plager, men det er ikke uvanlig at man kan ha ubehag på halsen og i forbindelse med svelging uten at det nødvendigvis er noe organisk sykdom å påvise.

Den autoimmune betennelsen i stoffskiftekjertelen har trolig ikk enoe med svelgingen å gjøre. Symptomene du beskriver kan godt være forenlig med stoffskifteplager - men passet nesten bedre med et lavt enn et høyt stoffskifte, og du fikk jo også Levaxin. Her vet jeg ikke om du har optimal dosering, det må legen din vurdere ut fra hormonverdier og medisindoser. Det kan ta relativt lang tid å innstille riktig dose og å komme på et akseptabelt funksjonsnivå, noen sliter lenge med symptomer selv om blodverdiene normaliseres. Jeg tror likevel at det er all grunn til å håpe på at du skal komme på et godt funksjonsnivå med minimalt med plager.

Det er meget mulig at du også er i overgangsalderen, og symptomene på dette kan forveksles med stoffskiftesymptomene - det blir en utfordring for legen din. I første omgang synes jeg ikke det er nødvendig å henvises til endokrinolog, men hvis fastlegen din ikke synes han får kontroll på symptomene og blodverdiene er det selvfølgelig aktuelt å søke om spesialistkompetanse.