Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utløser situps et brokk?

Spørsmål

Hei ! jeg får sviende/pressende smerte rett under/mellom ribbeina da jeg trener situps. Kommer etter ca 2 min etter på begynt trening. Har trent situps mange ganger uten at dette har skjedd. Nå er det 2 mnder siden jeg trente sist, for jeg har rett å slett ikke turt pga disse smertene, kom nå også bare etter 2 min. Føles som en klump som kommer rullendes i stor fart fra magen og opp mot ribbeina stopper der og føles som det presser seg mellom ribbeina og utløser en sviende pressende smerte. Må puste meg igjennom dette og må legge meg rett ut på magen for å få disse smertene til å gi seg. Varer ca 20-30 sek . Kommer kun da jeg gjør dette . Dette begynte etter barn nr 2 da jeg prøvde å trene da han var 6 mnder gammel . Det var første gang jeg fikk disse smertene. Nå er han 19 mnder. Jeg får aldri gjennomført en trening pga dette. Jeg er veldig redd det er noe alvorlig galt. Etter etter slik "anfall" er jeg øm i nedre del av ribbeina ca 1 dag. Jeg har også skoliose i rygg som jeg også er plaget med periodevis. Håper på svar raskt !

Svar

Hei.

Jeg tenker i retning av et brokk her, kanskje et midtlinjebrokk, imellom de to muskelbukene i magemusklene. Det at det utløses av mekaniske årsaker og press, slik du beskriver, og aldri oppstår ellers, er det som gir denne mistanken.
Kanskje en også kan tenke i retning av hiatushernie, dvs et "innvendig" brokk som består i at deler av magesekken presses opp gjennom mellomgulvet i retning av spiserøret.

Den første tilstanden kan du få fastlegen din til å sjekke. Da må du gjøre noen situps og andre øvelser mens legen ser på og undersøker deg, for å se om der oppstår noen brokk / kul der du kjenner noe.
Dersom du ikke har det, vil kanskje legen din henvise deg til gastroskopi for å se etter hiatushernie, om mistanken om dette er stor nok.

Alt i alt så høres dette så plagsomt ut at du ikke kan fortsette å ha det slik, og derfor blir mitt råd til deg å få stilt en eksakt diagnose her, slik at du kan få gjort noe med dette.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-