Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utbrenthet er ingen egen diagnose, men kan gi symptomer

Spørsmål

Hei Har et par spørsmål til utbrenthet/møtt veggen. Har vært sykmeldt i snart 6 uker, og har vært til diverse analyser og prøver. Ingenting av dette har gitt napp på fysisk sykdom, og det ligger an til diagnose utbrent/møtt veggen. Det skal sies at dette ikke er usannsynlig da jobben har vært ekstremt krevende og jeg kjenner meg igjen i nesten alle sjekkpunkter som fører til utbrenthet. Men jeg synes ikke jeg er «trist nok». Jeg har sett for meg at utbrent var mer en psykisk enn fysisk tilstand, der apati og mørke tanker var framtredende. Selv om det er tøffere enn vanlig for tida, så kan jeg ikke si at jeg har mørke tanker. Jeg var/er selvfølgelig nervøs for at det foreligger alvorlig sykdom, men det er egentlig det eneste. Og selv om jeg ikke har lyst til å dø, så er jeg heller ikke spesielt redd eller opptatt av det. Stemmer det at utbrenthet kan utarte seg så utpreget fysisk og mindre psykisk? Videre har jeg et noe merkelig magesymptom. Kaffe og snus, mine to trofaste følgesvenner i stressmestring,kan jeg ikke lenger fordra! Siste pris snus ble tatt 4 dager etter det første illebefinnende som startet det hele, og jeg har overhodet ikke hatt lyst på snus siden. Har heller ikke lyst på kaffe, men har drukket innimellom likevel. Føler da at ørheten tar overhånd, og jeg får nesten akutt løs mage og tarmen tømmes da i løpet av to korte omganger med relativt rennende masse innen 1 og en halv times tid. Gitt at problemet mitt er utbrenthet, er da denne aversjonen mot kaffe og snus en kropslig reaksjon på at «nå blir det stress»? Skal jeg slå meg til ro med utbrent, eller tenker du at det er andre ting jeg bør sjekkes for?

Mann 39
Svar

  

Hei,


du beskriver at du har vært sykmeldt i snart seks uker og at det ble tatt ulike prøver av deg, hittil uten funn. Du angir at det mistenkes utbrenthet og lurer på om det er mulig at utbrenthet kan gi mer fysiske enn psykiske plager. 


Utbrenthet er per i dag ingen egen diagnose, men er et omstridt begrep. Utbrenthet brukes ofte for å beskrive en tilstand der man er såpass utmattet at man ikke lenger klarer å fungere tilfredsstillende og der personlig yteevne er redusert. Det dreier seg som regel om en stressrelatert tilstand, ofte knyttet til arbeidsplassen.

Utbrenthet kan gi både psykiske symptomer og fysiske symptomer; mange opplever faktisk fysiske symptomer slik du beskriver. Symptomene kan arte seg ulik fra person til person, men det er altså ikke uvanlig at man sliter mye fysisk. Man kan også oppleve sosiale symptomer; problemer i relasjon til andre, at man distanserer seg eller blir kynisk. Konsentrasjonsvansker og ubesluttsomhet kan også være tilstede.


Du beskriver også at du ikke lenger har lyst på snus eller kaffe, men at du har drukket kaffe iblant allikevel, men føler da at ørheten tar overhånd og at du får diaré innen kort tid. Dette kan muligens styrke mistanken om en stressrelatert problematikk, men også her bør annen underliggende somatisk sykdom utelukkes først. 


Du beskriver at det ble tatt prøver uten at det ble funnet noe hittil. Du sier ingenting om hva som ble tatt slik at det er vanskelig å vurdere hva ellers man burde gjøre, men det er altså viktig at annen somatisk eller psykiatrisk sykdom utelukkes før man konkluderer med at det er utbrenthet. 


Dersom det skulle bli konkludert med utbrenthet i ditt tilfelle, er det viktig at du kartlegger årsaken/utløsende faktorer og gjennomfører tiltak som reduserer stressnivået ditt samt øker din trivsel på arbeidsplassen. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg litt på veien videre og ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-