Utbrent eller depresjon?

Spørsmål

Er jeg utbrent eller har jeg en depresjon?
Symptomer: konsentrasjonsproblemer, urolighetsfølelse, tankekaos, glemmer stadig ting, nedstemthet, orker ikke gjøre ting, orker ikke noe, orker ikke ta kontakt med kompiser,press rundt hodet, fysisk og psykisk utslitt!
Helseopplysninger: Har alltid vært blid, omgjengelig og energisk! Alltid hatt høye ambisjoner; vil se best mulig ut, trener mye, vil gjøre det best mulig på skolen, spiser alltid sunn mat! Ambisjonene har eksplodert etter at jeg begynte på BI for to år siden! Har det siste halve året vært plaget av stadige bihulebetennelser- gått på 3-4 penicillinkurer det siste halve året!
Leste boka "livsfilosofi" for et par uker sidem, og den beveget meg- fikk meg til å tenke, og jeg analyserte meg selv! Dette utløste egentlig alt tror jeg!?
Alt dette har pågått i ca 3 uker!!

Jeg trenger hjelp, men vet ikke hvem jeg skal snakke med?

Hilsen en i villrede

Sykdommer: Utbrent?

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Kanskje du har begge deler?

Symptomene dine kan passe godt med en depresjon, du har oppplevd nærmest et skifte i personlighet; fra å være blid og utadvendt til å bli nedstemt, slapp og sliten.

Det er mulig at dine høye ambisjoner har presset deg til å yte mer enn du klarer, kanskje du har opplevd et nederlag eller et tap som kommer i konflikt med din forestilling om deg selv?

Det spiller vel ikke så stor rolle om du kaller symptomene din for utbrenthet eller depresjon, men det er klart at du trenger hjelp til å sortere problemene og til å definere dine priorteringer og ambisjoner på en sunn og overkommelig måte.

Jeg synes at du i første omgang skal kontakte fastlegen din for en samtale. Sammen kan dere kartlegge symptomene dine og legen kan vurdere om dette er noe som en psykolog bør involveres i, eller om du kan ha like god nytte av samtaler hos fastlegen.

Tenk gjennom din situasjon, skriv ned momenter og tanker som du synes er viktige i livet ditt og del dette med legen din. Prioriter deg selv og dine egne behov og lag rom for fysisk og mental rekreasjon.

Lykke til!