Uspesifikke symptomer

Spørsmål

Hei!

Jeg er en 25 år gammel mann som har disse plagene:

Så og si helt siden jeg fikk kyssesyken som 18-åring, har jeg hatt dårlig almenntilstand, og dette er nå blitt gradvis verre siste månedene. Det /verker/ og kribler i ben og armer. Spesielt merker jeg at det verker under armene og i halsen, ved lymfeknutene. Det føles som om det er en infeksjon. Bena føles tunge og kribler veldig. Det kan også føles som om bena ikke henger helt med. Jeg har også smerter nederst i korsryggen. Siste ukene har jeg blitt gradvis slappere og trøtt, jeg kan sove 11-12 timer daglig og fortsatt være trøtt. Men jeg prøver å stå opp etter 8 timer for å få normal rytme. Jeg er slapp utover hele dagen og det meste føles som et /ork/. Jeg har også visse synsforstyrrelser, svie i øynene, følelse av å ikke helt være med, litt /utav kroppen/ følelse.

Det føles på en måte som å ha konstant influensa.

Jeg har vært til forskjellige leger og tatt vanlige blodprøver som infeksjonsprøver og immunforsvaret etc. uten at de finner noe gale. Vinteren 2008 tok legen en kyssesyketest og den var da positiv selv om jeg hadde det som 18-åring.

Hva kan dette være? Kan det være at kyssesyken ikke har sluppet helt taket? ME eller Borrelia etc? Er rimelig fortvilet. Har kontorjobb og har vært aktiv med jogging og fotball, men nå blir jeg bare verre av å trene. Og å gå på jobb er et ork om dagene.

Håper du kan komme med noen tips!

Mann, 25 år

Svar

Hei.

Du har vært til flere leger for å bli utredet for dine plager og symptomer, men du har ikke fått stilt noen diagnose.

Det er da høyst forståelig at du fremdeles søker en forklaring og en evt diagnose, og stiller spørsmål til oss.
Men, dessverre er det du da spør om ren diagnostikk, og vi har dessverre ingen mulighet for å stille diagnoser via internett. Dette fordi man ikke kan stille diagnoser uten å kunne undersøke pasienten. Spesielt er det ikke mulig å stille diagnoser ut fra symptomebeskrivelser (slik du kommer med her) ene og alene.

Enda mer umulig blir det, når man slik som du, har helt uspesifikke symptomer. Med uspesifikke symptomer menes at de ikke er typiske for en-1-konkret medisinsk tilstand eller sykdom, men at man tvert imot kan få slike symptomer ved en svært lang rekke forskjellige tilstander og sykdommer, og evt uten å ha noen påviselig sykdom også.

Når du spør meg om du kan ha ME eller Borrelia, så har jeg ingen mulighet til å kunne svare avkreftende på dette, men jeg kan heller ikke si noe annet enn et helt generelt ja. Det samme hadde jeg kunnet sagt om du hadde spurt meg om en lang rekke andre diagnoser også.
F.eks. om du hadde spurt meg om dine plager kunne skyldes lavt stoffskifte, depresjon eller anemi (lav blodprosent), så ville jeg også kunne svare ja på det.

Med andre ord så har jeg dessverre svært lite konkret å bidra med her.
Det eneste jeg fornuftige jeg kan si, er at her må du spille ballen tilbake til din fastlege, igjen og igjen, for det er hans/hennes jobb å finne ut av dette for deg, og ikke din oppgave.

Du har skrevet en god og oversiktlig oversikt over din sykehistorie og dine symptomer her. Ta den derfor med til legen din, og be om å bli utredet videre for dine plager, for utredning av slike uspesifikke symptomer kan virkelige være vanskelig og et langvarig "detektivarbeide".

Jeg ønsker deg uansett lykke til og god bedring, og håper du finner noe av nytte i dette svaret.
Ha det bra.