Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke symptomer: kan skyldes "alt eller ingenting".

Spørsmål

Generelle symptomer som har kommet og gått siste 3 år: trøtt, alltid kald og kaldsvetter noen ganger, fjern, ømhet i ledd(albue, håndledd, kne) morgen og kveld, parti med tørr hud som er rødlig på farge (ikke eksem utseende) i ansikt og høyre arm, må sjeldent tisse, svimmel. Ikke svimmel som i at jeg må besvime, men mer som en uvel følelse av å ikke «være i vater». Som oftest på morgenen, kan føre til at jeg blir kvalm og må legge meg ned på gulvet der og da.
Symptomer denne uken: dårligere hukommelse, perioder med hodepine, overfølsom, svimmel, litt vondt/øm på venstre siden av ryggen og magen. To sammenhengende dager med mørk urin. Typ cognac farget. Selvom jeg har drukket mye vann. Har ingen svie ved vannlating. Hadde mye urinveisinfeksjon som barn, så vet at dette ikke er det. I dag har jeg kun tisset tre ganger i løpet av dagen. God mengde hver gang.
Lurer på om mine generelle plager kan henge sammen med de jeg har hatt denne uken? Eller om symptomene denne uken kun er forbigående sykdom, uavhengig av de andre symptomene? Har før hvert inne på tanken om at jeg kanskje har problem med stoffskiftet, binyretretthet, eller om jeg kan ha en autoimmunsykdom, men aldri utredet for dette. Hva tenker du? Er ikke så glad i å gå til legen.. Nå føler jeg at disse symptomene har begynt å plage meg litt i hverdagen. Har ikke følt det er nødvendig å gå til legen, for noen ganger er det lenge mellom at jeg har flere symptomer samtidig. Samtidig er det så vage symptomer, som jeg føler det er mange som sliter med. Burde jeg gå til legen, evt hvilke blodprøver burde jeg ta?
Generelt om meg: nyutdannet i full jobb, samboer, tidligere veldig aktiv med fotball men ikke nå lengre. Sykler til og fra jobb halve året.

Svar

Hei.

Du har aldeles rett i at dette er svært uspesifikke plager, som kan skyldes "alt eller ingenting". Det er på ingen måte slik at jeg får tanker eller mistanke om en konkret sykdom eller diagnose når jeg leser det du her beskriver.
Den eneste måten man kan prøve å nøste i dette, er å evt oppsøke lege for å bli utredet.
Det at du har cognacfarget urin synes jeg er et argument for å oppsøke lege, for det er jo slett ikke normalt, spesielt ikke om du faktisk drakk nok de dagene, slik du skriver. Det kan jo være blod i urinen som misfarget den.

Jeg har absolutt ingen konkret tanker om eventuelle diagnoser her, basert kun på dine beskrivelser her, så det eneste jeg kan bidra med, er et råd om at du oppsøke legen din for å finne ut om det ha med sykdom å gjøre eller ikke.

Når du så spør om hva slags prøver du bør ta, så vil din fastlege gjøre den jobben betydelig bedre enn det jeg kan gjøre, når du oppsøke legen, og legen snakker grundig med deg for å prøve å danne seg et bilde, evt en konkret mistanke om en diagnose, og ikke minst ved en generell undersøkelse av deg, for å se etter tegn til sykdom. Det er på grunnlag av informasjonen man får ved å snakke grundig med pasienten pluss den kroppslige undersøkelsen, en lege tar stilling til hvilke blodprøver som er relevante å ta.

Men i utgangspunktet, uten å ha undersøkt deg, tenker jeg at det kan være en riktig start å ihvertfall ta blodprosenten, hvite blodlegemer, CRP, senkning, stoffskifte, lever- og nyrefunksjonsprøver, urinstix, vitamin- og mineralnivåer, evt andre prøver ut fra legens kliniske mistanke etter undersøkelsen og samtalen.

Håper at du finner ut av dette. Det kan skyldes sykdom, men behøver på ingen måte nødvendigvis å skyldes sykdom. Det er meget vanlig å kjenne en rekke sanseopplevelser fra kroppen, uten at der er noen bakenforliggende sykdom som årsak.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-