Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke smerter i rygg

Spørsmål

Hei .Jeg skriver for min mor , alder 86 . Hun er sterkt plaget med vond rygg .Smerter nederst i ryggen , sete , lår , legger (begge ben , ikke i beina har god følighet i bena ). Smertene kommer taktvis med noe opphold . Hun har også sprasmer når hun får veldig vondt , sprasmene gjør at hun ryker til i hele kroppen . Sitter mye fremoverbøyd på grunn av alt dette, klarer ikke sitte for mye. Noen ganger er det verst på morgen , ellers kan det være ettermiddag det er verst . Hun har vært plaget med disse smerter i ca to år nå , er blitt verre . Er tatt røntgen , uten noe å se . Er ikke tatt Mr eller Ct .Hun er ellers i god form . Tar vimovo og paracet mot smertene .Håper du kan gi meg noen svar på hva det kan være ?

Hilsen (datter)
Johanne

Svar

Hei, Johanne!

Det vil ikke være lett for meg å stille en diagnose ut fra det du beskriver, da det er helt uspesifikke symptomer. Dog legger jeg merke til at du skriver, at din mor synes å oppleve noe symptomlindring ved å sitte fremoverlent. Dette er en ikke helt uvanlig observasjon ved trang ryggkanal, eller spinalstenose. Spinalstenose gir gjerne smerter i rygg og ned i beina, fordi plassforholdene rundt nerverøttene i lenderyggen, er så dårlige at blodforsyningen til nervene påvirkes. Det er likevel ikke vanlig med de krampene som du beskriver.

Jeg vil anbefale at det gjøres MR-undersøkelse av ryggen for å utrede henne i forhold til spinalstenose, så fremt hun tåler dette. Spinalstenose kan man i mange tilfeller operere med relativt gode og forutsigbare resultat.

Lykke til!