Uspesifikke smerter i rygg

Spørsmål

Hei .Jeg skriver for min mor , alder 86 . Hun er sterkt plaget med vond rygg .Smerter nederst i ryggen , sete , lår , legger (begge ben , ikke i beina har god følighet i bena ). Smertene kommer taktvis med noe opphold . Hun har også sprasmer når hun får veldig vondt , sprasmene gjør at hun ryker til i hele kroppen . Sitter mye fremoverbøyd på grunn av alt dette, klarer ikke sitte for mye. Noen ganger er det verst på morgen , ellers kan det være ettermiddag det er verst . Hun har vært plaget med disse smerter i ca to år nå , er blitt verre . Er tatt røntgen , uten noe å se . Er ikke tatt Mr eller Ct .Hun er ellers i god form . Tar vimovo og paracet mot smertene .Håper du kan gi meg noen svar på hva det kan være ?

Hilsen (datter)
Johanne

Svar

Hei, Johanne!

Det vil ikke være lett for meg å stille en diagnose ut fra det du beskriver, da det er helt uspesifikke symptomer. Dog legger jeg merke til at du skriver, at din mor synes å oppleve noe symptomlindring ved å sitte fremoverlent. Dette er en ikke helt uvanlig observasjon ved trang ryggkanal, eller spinalstenose. Spinalstenose gir gjerne smerter i rygg og ned i beina, fordi plassforholdene rundt nerverøttene i lenderyggen, er så dårlige at blodforsyningen til nervene påvirkes. Det er likevel ikke vanlig med de krampene som du beskriver.

Jeg vil anbefale at det gjøres MR-undersøkelse av ryggen for å utrede henne i forhold til spinalstenose, så fremt hun tåler dette. Spinalstenose kan man i mange tilfeller operere med relativt gode og forutsigbare resultat.

Lykke til!