Uspesifikke kroppslige plager kan skyldes "hva som helst"

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med muskelsvakhet, utmattelse, ledd og muskelsmerter, hodepine, depresjoner, store konsentrasjonsproblemer, anfall som ligner føling eller panikkanfall, magesmerter og kvalme, erektil dysfunksjon, tinnitus++
Det høres kanskje mye ut, men det er faktisk hverdagen min.
Har vært sykemeldt i 6mnd. Min psykolog mener jeg har bipolare tendenser pga depresjoner og perioder med oppstemthet. Den diagnoseringen er basert på før jeg gikk på en smell for ca 6mnd siden. Men det er de fysiske plagene jeg er mest bekymret over. Min lege har sjekket meg for diabetes og stoffskifte + div. Han sier det ser normalt ut. Har fått påvist litt lav testosteron.Verdi på shbg 12 og 1.4 fritt.
I fjor høst gikk jeg på en skikkelig smell der jeg mistet all styrke i hele kroppen, hadde mange "panikkanfall" og det kjentes ut som om det var en gift som utløste seg i kroppen om jeg anstrengte meg for mye. I forkant så hadde jeg jobbet hardt, hadde mye leddsmerter (hofte, skulder, fingre, kjeve) mye hodepine. Følte meg veldig nedstemt. Jeg overså alt og brukte en del smertestillende.
Jeg begynte gradvis å jobbe igjen og følte at jeg klarte å bygge meg opp. Innimellom hadde jeg dager med null energi og noen dager med alt for mye energi. På de dagene med mye energi klarte jeg ikke å bremse og ga alt. Det førte til at jeg kunne bli dårlig i mange dager der jeg ikke klarte noe.
Situasjonen nå er at jeg kan ikke anstrenge meg i det hele tatt. Om jeg gjør det så kan jeg få "anfall" der jeg blir helt utmattet. Blir skjelven og svimmel. Stivner til i muskulatur. Etter sånne anfall så blir muskulatur stiv og får ofte gangsperre. Situasjoner som får meg hissig påvirker også hele kroppen. Det skjer jo ganske ofte siden jeg for tiden er veldig irritabel. Har hatt en del episoder tidligere med anfall som ligner føling. Da må jeg slippe alt og få i meg mat.
Jeg tror selv det er noe kluss med hormoner. Hypofysefeil? Det er store forandringer i formen fra dag til dag og fra time til time.

Svar

Hei.

Du har en lang rekke symptomer som din lege hittil ikke har funnet noen kroppslig forklaring på. Symptomene er det vi kaller uspesifikke symptomer, dvs at de ikke er typiske for en eller flere konkret sykdommer, men kan oppstå av usedvanlig mange årsaker. Hvis vi f.eks. tar et eksempel som det at du føler deg utmattet, så kan det egentlig være et symptom ved enhver sykdom som finnes, både kroppslige og psykiske. Og så behøver det ikke å skyldes sykdom eller medisinske forhold i det hele tatt, det er også veldig viktig å være klar over. Svært mye vi kan kjenne fra kroppen kan oppstå uten medisinske grunner, og hvis det er slik, vil ingen medisinsk utredning komme frem til en forklarende diagnose uansett. Så man kan generelt sett ikke ta for gitt at det "må" finnes en diagnose og forklaring på slike plager.
Vår form, kropp og psyke påvirkes av alt vi opplever, føler, tenker osv osv, og derfor kan slike uspesifikke symptomer også være et uttrykk for at kroppen reagerer på "livet vi lever", og ikke et tegn på sykdom.
Jeg sier ikke med dette at jeg tenker eller tror at det er slik i ditt tilfelle, men at det kan være det, rent generelt.

Du er åpenbart og svært forståelig opptatt av å finne årsaker til dine plager, for hvis det ble stilt en eller flere diagnoser, er det jo mulig at du kunne få behandling for aktuelle eventuelle sykdom. Du spør her om det kan være "hypofysefeil". Det er en helt tilfeldig valgt diagnose av "titusen andre mulige diagnoser" i ditt tilfelle, og egentlig kun gjetning, siden det er ingenting i det du opplyser om her, som taler mer for akkurat en slik forklaring, enn for enhver annen mulig forklaring. Jeg kan naturlig nok hverken bekrefte eller avkrefte diagnoser over nettet, uten muligheten til å ta blodprøver av deg, undersøke deg osv, så det eneste jeg vet her og kan si med sikkerhet, er det du selv opplyser om at du ikke har diabetes eller stoffskiftesykdom, og det er jo bra.

Den eneste måten å finne ut av eventuelle diagnoser, er ved fortsatte systematiske utredninger og undersøkelser hos fastlegen din. Hvorvidt der er flere ting som er aktuelle for deg å få undersøkt, vet jeg ikke, siden jeg ikke vet hva som er tatt av blodprøver utenom stoffskifte, blodsukker og testoteron. Det du spør om her hos oss, er det som kalles en second opinion, dvs å spørre en annen lege om en vurdering. Det er bra, og det er ofte nyttig i vanskeligere utredningstilfeller med uspesifikke symptomer, slik som dette er. Men det kan ikke skje over nett, kun ved en reell legeundersøkelse pluss at legen som skal gjøre en second opinion, må ha tilgang til din komplette journal, for å se hva som er gjort og tenkt, se gjennom prøvesvar osv, for å se om noe er oversett, feiltolket e.l.

Så det kan du jo vurdere å få gjort, om du ønsker det. Du kan få fastlegen til å ordne slik second opinion hos en kollega for deg, for det er en viktig og anerkjent arbeidsmetode, som også leger setter pris på og har nytte av.

En annen mulighet her, er at dine fysiske plager skyldes din psykiske sykdom. Det er generelt sett veldig vanlig å få slike uspesifikke fysiske symptomer, som følge av psykologiske årsaker og psykisk sykdom, og siden det er vanlig, og siden legen din hittil ikke har funnet noen som helst tegn til fysisk sykdom hos deg, så er det helt klart en mulighet her som ikke bør oversees, spesielt hvis videre utredninger også fortsetter å ikke vise tegn til fysisk sykdom.

Hvis utredningen ender opp med at du er fysisk frisk, og at konklusjonen blir at plagene dine henger sammen med psykisk sykdom, så er det ualminnelig viktig at du anerkjenner og skjønner dette, slik at du ikke fortsetter å tenke at du "kanskje har en uoppdaget fysisk sykdom", for det i seg selv er jo en forferdelig tanke å ha, og som er egnet til å gi både angst og depresjon.

Jeg håper du finner noe av nytte i min høyttenking og råd her, og ønsker deg lykke til.