Uspesifikk hevelse over fingerledd

Spørsmål

Hei.
Min 9 år gamle datter har hatt vondt i høyre ringefingerens største ledd i noen uker. Hun kan ikke huske å ha slått seg eller lignende. Huden over leddet virker fortykket eller hovent, og jeg bekymrer meg for om dette kan være noen form for svulst (Sarkom etc). Fortykkelsen eller klumpen virker ikke hard og jeg tror den er flyttbar. Det verker ikke, men det er ømt å ta på. Jeg hadde håpet noen kunne berolige meg uten at jeg må fly til fastlegen med dette. Sender med et bilde. På forhånd takk for svar. Hilsen bekymret sykepleier mor.

Svar

Hei!

Det var ikke så lett å se hvilket ledd dere mente, så uten din forklaring tror jeg ikke jeg ville sett dette selv. Det største leddet, regner jeg med er det vi kaller PIP-leddet (proximale interfallangealledd), altså mellom grunnfallangen og mellomfallangen, siden du ikke har tatt med bilde av det enda større MCP-leddet.

Jeg tror jeg ville vært helt uten bekymring om at dette skulle være en ondartet svulst, fordi varigheten av plagene, det faktum at det faktisk er smertefullt, og lokalisasjonen, gjør det ekstremt lite sannsynlig.

Hvis vi skal tenke litt enkelt, hva er det som befinner seg i dette området?
Hud. Hvis noe, så ser jo huden litt tørr og oppsprukket ut, og uten å vite noe mer kunne man nesten tenke at det kunne foreligge et eksem. Den kalde årstiden gjør luften tørr, og forverrer ofte plagene hos dem med eksem. Eksem klør og gir rifter i huden, som så kan både gi irritasjon og smerter.
Bindevev. Her kan oppstå svulster, men som jeg skrev over, veldig lite sannsynlig. Mer vanlig er at det kan oppstå lokal irritasjon i dette vevet.
Strekkesener. Er det tegn til at den hevelsen dere observerer flytter seg synkront med fingeren som strekkes ut? Hvis nei, er det lite sannsynlig at senen er årsak.
Leddkapsel. Kan fylles med økt mengde leddvæske. Vil som oftest oppstå ved skade mot leddet, eventuelt ved en betennelse som angriper vevet i leddet. Veldig usannsynlig at det i så fall kun skulle ramme ett ledd, og enda mer sjelden at dette leddet rammes.
Knokkel og ledd. Kan gi smerter og hevelse ved skade. Iom at dere ikke erindrer noe om dette, virker heller ikke skade som sannsynlig årsak. I dette vevet kan også oppstå svulster, men igjen, jeg ser ikke på det som sannsynlig.

Som du ser, det er ikke så lett å si sikkert hva det er og ikke er, men av mulige årsaker til plagene, virker ikke en skummel diagnose sannsynlig i det hele tatt. Hvis det ikke gir seg spontant ila noen uker, bør kanskje fastlegen få lov til å ta en titt på det.

Lykke til!