Uregelmessig mens, overvekt, kviser: PCO?

Spørsmål

Hei, Jeg har det siste halvannet år slitt mye med oppblåst mage, kvalme og svimmelhet. Jeg har ofte følelsen av at jeg er forstoppet, men har alltid avføring minst en gang om dagen. Tidvis også hodepine. Menstruasjon har alltid vært uregelmessig, men de siste årene har de noen ganger gått over 3 mnd mellom hver gang. Jeg opplever av og til at jeg har samme typer smerte som menssmerter, men uten at jeg får mensen. Jeg sliter også en del med kviser, spesielt i nedre del av ansiktet og har hørt at det kan forårsakes av hormoner. Jeg har tatt blodprøver og avføringsprøver og de viser ikke noe unormalt bortsett fra at jeg har litt lite av det gode kolesterolet, fordi jeg er overvektig. Da har de sjekket hormoner, stoffskifte, blodsukker og kolesterol, samt jern og vitaminer. Jeg sliter med ganske alvorlig depresjon og moderat angst og har tenkt at det kunne vært en årsak til symptomene, har også vurdert matallergi som et svar på kvalmen og mageproblemene men får ikke tak i hva det kan være. Jeg har aldri slitt med helseangst, og jeg kjenner som regel igjen angstsymptomer når de kommer. Jeg spiser som regel et ganske sunt og variert kosthold. Kan det være noe hormonelt som ikke vises på vanlige blodprøver? Har dere noen tips til hva jeg kan sjekke ut eller tester jeg kan be om? Det virker som at legen min legger det meste på angsten og depresjonen, og det kan være at det er en del av svaret, men jeg får ikke helt til å slippe at det virker som at det er fysisk også. Takk for svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det første som slår meg når jeg leser dine symptombeskrivelser her, er muligheten for at du kan ha PCO / PCOS, polycystisk ovariesyndrom. Det er en svært vanlig hormonforstyrrelse som så mye som ca 15% av norske kvinner har. Mye av det du beskriver, er helt typiske symptomer på PCO:

Kviser
Overvekt, spesielt hvis den er rundt magen
Uregelmessig mens
Uheldige kolesterolverdier

Du spør om det kan være "noe hormonelt som ikke vises på vanlige blodprøver". Spørsmålet er godt, men først skal det nevnes at det finnes ingenting som heter "vanlige blodprøver", heller ikke "vanlige hormonblodprøver". De prøver som blir tatt av en pasient, blir valgt ut individuelt for hver enkelt pasient, ut fra hva legen ser etter, mistenker, tenker på eller ønsker undersøkt. Hvis ikke legen din har tenkt på PCO som en mulighet, vil vanligvis ikke de prøvene som skal taes for å utrede en pasient for dette, bli tatt. Og jeg vet ingenting om hvilke prøver du har tatt i det hele tatt.
Fordi her etter min mening er en betydelig mistanke om PCO, så må du gå til legen din å spørre direkte om du har tatt alle aktuelle prøver for å utrede dette eller ikke. Og hvis ikke det er gjort, så skal du selvfølgelig få det gjort.

Ta også HBa1c for å utelukke diabetes, som forekommer oftere hos personer med PCO.

Du må få utelukket stoffskiftesykdom, det gjøres med blodprøvene FT4/TSH.
Mageplagene dine tilsier at du bør ta en blodprøve for å se om du har cøliaki eller laktoseintoleranse. (en gentest, i første omgang)
Du nevner selv matvareallergier. Det er ikke det første jeg tenker på når jeg leser det du har skrevet her, og det er også den sannsynligvis mest selv-overdiagnostiserte tilstand vi har. Det helt store flertallet av alle som hevder at de har dette, har "stilt diagnosen" selv eller fått undersøkelser foretatt og fortolket på ikke-korrekt måte. Men det kan være riktig å gå gjennom en screeningundersøkelse for de vanligste matvareallergier (spesifikke IgE) hos legen din, når du først tar nye blodprøver nå.

Håper at innspillene her kan være til nytte. Jeg vil ikke bli overrasket om det er PCO som forklarer mye av symptomene dine. Den mest effektive behandlingen av PCO er forøvrig vektnedgang, i tilfelle det viser seg at dette er diagnosen din. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-