Uønsket hårvekst

Spørsmål

Jeg har veldig mye uønsket hårvekst på kroppen, og sjeggvekst i ansiktet. Kan svulsten på skjoldbruskkjertelen ha innvirkning på dette? Hva bør jeg gjøre med problemene mine?

Relevante sykdommer/medisiner: Har en godartet svulst på skjoldbruskkjertelen.

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Forstyrrelser i stoffskiftet kan gi uønsket hårvekst selv om dette ikke er helt typisk, men det er helst hvis man har forstyrrelser i hormonnivåene fra skjoldbruskkjertelen, og det vet jeg jo ikke om du har, selv om du har en godartet svulst på skjoldbruskkjertelen. Men dette er avgjort ikke det jeg først ville tenkt på som årsak til din uønskede hårvekst.

For det er jo helt andre årsaker til uønsket hårvekst hos kvinner, som er mye vanligere. Blant de vanligste er polycystisk ovariesyndrom, som er en meget vanlig tilstand, og som mange går med uoppdaget.
Spesielt hvis man i tillegg har overvekt og især hvis overvekten har en tendens til å legge seg rundt magen, så er sjansen større for at man har nettopp denne tilstanden. Andre ting som kan øke mistanken om denne tilstanden er mensturasjonsforstyrrelser og problemer med å bli gravid.
Jeg synes du skal få din lege til å utrede deg hormonelt mhp om du har f.eks. polycystisk ovariesyndrom eller andre tilstander hvor man har relativt økt mengde mannlige hormoner i kroppen, hvilket stimulerer til uønsket hårvekst og skjeggevekst hos kvinner.

Lykke til !