Unormal, uønsket hårvekst hos kvinner

Spørsmål

Hei! Jeg har så lenge jeg kan huske hatt problemer med uønsket hårvekst. Dette er spesielt sjenerende i ansiktet, der hårene er ganske stikkete og grå - noen av dem er opp til to cm lange uten at jeg har gjort noe med dem, som barbering eller lignende. Det er ikke bare på overleppen, som kan være vanlig, men i hele ansiktet. Resten av kroppen er også dekket med hår i større eller mindre grad. Jeg går nå til elektrolyse for å fjerne hår under navlen og enkelte hår i ansiktet, som da vil forsvinne etter hvert. Men jeg ser mørkt på fremtiden hvis jeg må leve med resten av dem uten å kunne gjøre noe. Er det er noe medisinsk som kan føre til den kraftige hårveksten? Dette er veldig tungt å leve med psykisk, så jeg håper at det er noe som kan gjøres. Jeg har forøvrig en ganske "mandig" kropp med naturlig mye muskler, og jeg har lurt på om testosteronnivået mitt er høyere enn normalt og om dette kan spille inn. Jeg har også lest mye om polycystic ovary syndrome, men jeg har regelmessig menstuasjon og er ikke overvektig. Jeg håper du kan gi meg noen svar! Relevante sykdommer/medisiner: Går på Loette p-piller. Kvinne, 24 år

Svar

Hei!!

Takk for ditt spørsmål! Du er altså plaget med uønsket hårvekst, spesielt på andre steder av kroppen enn det som er vanlig for kvinner. Jeg forstår godt at dette er plagsomt for deg. Det er noe som går utover livskvaliteten din, og du ønsker naturlig nok å bli kvitt problemet! Finnes det noen sykdom eller medisinsk tilstand som kan forklare denne kraftige hårveksten?

Hirsutisme er den medisinske betegnelsen på det at kvinner erfarer unormal økning av behåring utenfor armhule og underliv. Dette er en økning av behåring i retning av mannlig mønster, og kan ha flere underliggende årsaker.
Ved sykdommer som gir økt behåring er årsaken for høye nivåer av mannlig kjønnshormon. Da vil en også kunne få andre symptomer som dypere stemme, forandringer i kjønnsorganets utseende, økt muskelmasse og redusert bryststørrelse. Det kan også finnes hudforandringer, endret fordeling av fett på kroppen og psykiske endringer som for eksempel depresjon.

Den vanligste årsaken til hirsutisme er såkalt idiopatisk hirsutisme, og utgjør omtrent halvparten av tilfellene. Idiopatisk er et fint ord på at man ikke finner noen underliggende årsak. Ofte er det da flere i familien med samme problem; du har normal menstruasjon og eggstokkene er normale. Det eneste man finner er at du vil ha litt høyere nivå av mannlig kjønnshormon enn vanlig.

Den nest vanligste årsaken er den tilstanden du nevner selv. Polycystisk ovariesyndrom (PCO). Dette er en tilstand med forandringer i eggstokkene som medfører forstyrrelser i hormonbalansen. Du vil da som navnet tilsier ha mange (poly) cyster i eggstokkene(ovariene). Tilstanden har en snikende debut karakterisert av uregelmessige blødninger, sjeldne menstruasjoner (eventuelt opphør av menstruasjon), overvekt, kviser og hirsutisme. Tilstanden starter i aldersgruppen 15-25 år.

Det finnes også flere sjeldne årsaker til unormal hårvekst som skyldes hormonelle forandringer på grunn av forstyrrelser i eggstokkene, binyrene og hypofysen:
Forstørrede binyrer (binyrehyperplasi) kan gi betydelig unormal hårvekst, kviser og menstruasjonsforstyrrelser. Hyperprolaktinemi er en tilstand som skyldes overproduksjon av hormonet prolaktin, som gjerne i tillegg gir unormal hårvekst, menstruasjonsforstyrrelser, forandringer i brystene (eventuelt med melkelignende væske som kan masseres ut). Enkelte svulsttyper i binyrene eller eggstokkene kan produsere mannlig kjønnshormon, men denne tilstanden er svært sjelden og vil debutere med rask endring av hårveksten. En annen svært sjelden tilstand som kan gi hirsutisme, er en svulst som produserer veksthormon. Cushing syndrom er en tilstand som enten forårsakes av at du selv bruker kortison som legemiddel, eller du har en svulst som gir økt kortisonproduksjon. Typiske tegn er blant annet vektøkning, trettbarhet, bortfall av menstruasjon, måneansikt, kroppsfedme, tyrenakke og hirsutisme.

Enkelte legemidler kan føre til økt kjønnsbehåring, deriblant enkelte typer p-piller. P-piller som inneholder levonorgestrel, norethindron og norgestrel tenderer til å ha sterkere androgene effekter enn de som inneholder ethynodiol, norgestimat og desogestrel. Androgen effekt vil si samme effekt som testosteron (det mannlige kjønnshormonet).
Du bruker Loette, som inneholder levonorgestrel, og dermed vil kunne forverre hårveksten din. Du ville nok kanskje ha effekt av å bytte til en p-pille som inneholder et hormon som i stedet motvirker effekten av det mannlige kjønnshormon. Diane er en slik p-pille. Den gir ikke store effekter på hårveksten som allerede er tilstede, men den kan bremse videre utvikling av den økte behåringen. En annen fordel er at dette preparatet også kan være til hjelp for dem som plages med kviser.

Generelt anbefales det å kontakte lege dersom du får økte plager, når unormal behåring utvikler seg over kort tid (for eksempel over mindre enn ett år) og dersom problemene melder seg etter fylte 20 år. Jeg vil nok uansett anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å ta en skikkelig gjennomgang av problemet, og undersøke om det er andre symptomer som kan tyde på økt nivå av mannlig kjønnshormon. Du kan jo også foreslå for fastlegen din at du bytter fra Loette til Diane.

Ved økt behåring sammen med andre symptomer på for høye nivåer av mannlig kjønnshormon anbefales nærmere undersøkelser for å kartlegge årsaken, deriblant hormonprøver. I de fleste tilfeller med holdepunkter for hormonforstyrrelse vil du bli henvist til spesialist, og det kan også bli nødvendig å gjøre billedundersøkelser.

Hvis tilstanden din skulle vise seg å ha en utløsende årsak, vil behandlingen rettes mot denne. Ved den vanligste, "idiopatiske" formen kan kosmetiske hjelpemidler benyttes. Dette inkluderer elektrolyse (utgifter refunderes delvis av trygdeetaten), barbering, hårfjerningskrem, napping av hår og laserbehandling. Det er ikke noe som tyder på at barbering eller hårfjerning fører til økt hårvekst, slik mange tror.

Håper svaret vil være til hjelp! Lykke til!!!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-