Unormal sukkerforbrenning ?

Spørsmål

Hei! Jeg har den siste tiden vært plaget av tung pust, svimmelhet og har ved et par anledninger hatt "anfall" med skjelvinger i kroppen, sviktende muskulatur og svimmelhet. Har fått påvist jernmangel av fastlegen. Men har oppdaget pigmentforandringer i huden rundt lysken, små lysebrune flekker som ser ut til å "formere" seg. Føler også til tider et sterkt behov for sukker. Under en graviditet for tre år siden forelå det mistanke om diabetes da det ofte var mye glukose i urinen, men dette ble aldri påvist. Fastlegen har henvist meg til prøver for å se om jeg har Addison. Hva innebærer denne sykdommen og hvordan behandles den?

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, her er en beskrivelse av Addisons sykdom, hentet fra Lommelegen.no.

"For lite kortison – Addisons sykdom
Årsaken til Addison kan være autoimmun sykdom som reduserer produksjonen av kortison, infeksjoner eller for rask avslutning av kortisonbehandling.
En slik tilstand vil gi symptomer som:
tretthet
vekttap
lavt blodtrykk
anoreksi
kvalme
magesmerter
psykiske forandringer.
Livstruende lave nivåer av kortison kan gi magesmerter, feber og merkelig nok en bruntone i huden.
Behandlingen er selvsagt kortison, i akutte tilfeller som intravenøse injeksjoner."

Dine symptomer virker ikke på meg som typiske for Addisons sykdom, men dette må evt utredes av din lege, hvis han/hun mener der er mistanke om dette.

Dine hudforandringer i lysken kan jeg ikke stille noen diagnose på pr internett, det gjelder egentlig de fleste hudutslett. Så det synes jeg du skulle vise til din lege, så får du sikkert svar på hva det er.

Ditt sukkerbehov høres for meg ut som det som kalles "søthunger". Det får man når man har lavt blodsukker. Hvordan får man lavt blodsukker ? Jo, søthunger og lavt blodsukker "lager" man i de fleste tilfeller selv, på følgende måte:
Når man spiser matvarer med høy glykemisk indeks, dvs matvarer som får blodsukkeret til å stige raskt og mye, så får man en stor insulinproduksjon i kroppen. Insulinet får blodsukkeret til å falle igjen, og dette betyr at man en time eller to etter et slikt inntak av høy-GI-matvarer, får lavt blodsukker som man kjenner i form av søthunger.
Matvarer som har høy GI er blant annet ting som inneholder sukker, druesukker, hvitt mel, potet m.v. Mao. alle former for sukkertøy og brus, hvitt brød o.l. gir søthunger et par timer etter inntak. Dette kan de fleste kjenne ganske så tydelig, bare man blir oppmerksom på det. Når man først har "lært" at man lager søthungeren selv på denne måten, føles det mer behagelig å ikke spise slike matvarer, slik at man da slipper denne søthungeren noen timer etter inntaket.

Sukker i urinen under svangerskap er ikke uvanlig, og kan tyde i retning av at du har hatt nedsatt glukosetoleranse eller vært i nærheten av svangerskapsdiabetes. Sukkertoleransen senkes i svangerskapet, dette er normalt. Men får man sukker i urinen, så kan det tyde i retning av at man er disponert for eller har mulighet til å utvikle nedsatt glukosetoleranse eller diabetes 2 senere i livet.
Få sjekket om du har dette som kalles nedsatt glukosetoleranse (Glukose=druesukker). Det undersøkes ved å måle blodsukkeret fastende og deretter 2 timer etter inntak av en standardisert mengde druesukker som du drikker på laboratoriet eller på legekontoret.

Forøvrig må du også rette opp i dine lave jernverdier. Dette ved å ta jerntabletter (husk å ta disse sammen med C-vitamin tabletter, for da tar du opp jernet bedre fra tarmen), evt lag ofte middag i støpejernsgryte, da kommer der mye jern over i maten på denne måten. Dette er et lurt triks for de som ikke tåler jerntabletter så godt.

Håper at denne informasjonen kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn