Ung mann som mangler overskudd og energi

Spørsmål

Hei.
Jeg er en ung mann som akkurat har passert 26 år. Til vanlig så jobber jeg i anleggsbransjen, og gjorde dette i 3 år frem til jeg ble sykmeldt i mai 2016.
Før jeg ble sykmeldt slet jeg veldig med energi, selv om jeg la meg mellom 22-23 kvelden før jobb så slet jeg store deler av dagen å holde meg oppegående nok til å klare å utføre jobben. Jeg hadde også endringer i søvnen, der jeg hadde mye nattesvette, tidvis så gale at jeg måtte bytte på sengen. Og når jeg våknet følte jeg meg aldri uthvilt. Da jeg ble sykmeldt kom det flere og flere symptomer frem. Jeg merker at jeg sliter med å konsentrere meg i hverdagen, og vanskeligheter med å huske enkelte ting som jeg nettopp har utført, eller har sagt.
I tillegg så føler jeg at kroppstemperaturen min er helt i ulage. Når andre gjerne sitter med jakke og småfryser, så har jeg helst lyst til å kle av meg fordi jeg rett å slett er for varm. Derfor ender jeg ofte opp med å bli småsyk. Følelsen av forkjølelse kommer minst to ganger i mnd. Kløe i halsen som aldri forsvinner. Svimmelhet når jeg går, i form av at jeg føler jorden under meg beveger seg. Legen mente jeg lider av angst/depresjon, og ingenting annet, da alt av blodprøver/vitaminer etc ser OK ut.
Jeg slo meg en stund til ro med dette, og fikk utlevert Venlafaxin, men nå orker jeg ikke mer. Jeg vet ikke lenger hva som er galt. Og føler ikke jeg klarer å forklare godt nok hvor foreferdelig det er å føle seg som en 70-åring til enhver tid. Jeg har spilt fotball og vært aktiv på trening hele livet, mens nå er det omtrent et ork å bare komme seg opp om morgenen. Det er så ubegripelig å ikke skjønne hvorfor kroppen ikke henger med meg lenger, og føle at alle rundt deg ser på deg som en latsabb som ikke orker noenting.
Er det noen som kan gi meg noe råd eller veiledning på hvordan jeg skal gå frem eller hva som kan være galt? Jeg har så uendelig lyst å kunne være mer tilstede for familien og datteren min.
På forhånd takk.

Svar

Hei.

Du er en ung mann, som i utgangspunktet skal kunne forvente at helsen er 100% og at du har energi og føler deg frisk, men slik er det åpenbart ikke for deg nå, og du har vært sykmeldt i snart ett år. Før du ble sykmeldt hadde du en lengre periode hvor du følte at du hadde lite energi, og det var slitsomt for deg å klare jobben, og i tillegg svettet du mye om natten, og følte deg ikke uthvilt når du våknet. Siste året har din situasjon blitt forverret, med konsentrasjonsvansker og hukommelsesproblemer, og du blir lett for varm i situasjoner hvor andre ikke er for varme. Du føler deg svimmel når du går, og du har en konstant følelse av kløe i halsen. Du føler deg som en gammel mann, og føler det som om "kroppen ikke henger med" deg lenger.

Dette har du vært til lege med, og legen finner ingen kroppslig årsak, og mener at det kan skyldes angst og depresjon.

Du lurer på "hva som kan være galt" naturligvis og er ute etter råd for hvordan du kan gå frem videre.
Din lege mener at det skyldes angst og depresjon, og det er enten rett eller galt. Dersom legen din har utredet deg grundig, gjort alle relevante undersøkelser og tatt alle nødvendige blodprøver, så kan det avgjort være slik at dine symptomer skyldes angst og depresjon. Det er en vanlig årsak til slike plager som du har. Jeg vet imidlertid ikke hva som er tatt av prøver m.v., så jeg kan ikke gi deg en endelig bekreftelse på at du er ferdig utredet kroppslig. Det jeg imidlertid kan si med sikkerhet, er at det er fullstendig mulig at angst og depresjon generelt sett kan gi slike plager som du har.
Dine symptomer er det vi kaller uspesifikke symptomer, dvs at de er ikke typiske for en konkret sykdom eller diagnose, men kan sees ved en lang rekke sykdommer og tilstander, både fysiske og psykiske. Ta for eksempel symptomer som slitenhet, konsentrasjonsvansker, følelsen av å aldri være uthvilt. Det finnes knapt en sykdom som IKKE kan gi slike plager. Og samtidig vet vi godt at de fleste tilfeller av slitenhet, lite energi m.v. IKKE skyldes medisinske årsaker i det hele tatt. Man kan få slike plager du har av andre årsaker enn rent medisinske. Alt vi opplever, føler, tenker osv påvirker oss hele tiden, både kroppslig og psykologisk, på godt og vondt, og derfor er det slik at slitenhet, lite energi m.v. oftere skyldes "livet man lever" enn medisinske forhold. De fleste av oss har jo endel "gnagsår" i livet, som trekker oss ned, tapper energi osv. Tilfeldige eksempler kan være for mye å gjøre, for lite å gjøre, kjedsomhet, stress, frustrasjoner, skuffelser, vanskelige relasjoner til medmennesker, uløste konflikter osv osv. Slike ting er de vanligste årsakene til slitenhet og lite energi. Jeg sier selvfølgelig ikke at det er her årsaken ligger i ditt tilfelle, men at det er en mulighet, om ikke der er kroppslige, medisinske forklaringer på plagene dine.

Det du spør etter i din henvendelse til oss her, er det som kalles en second opinion. Du har fått din lege til å undersøke deg og han/hun har kommet til den konklusjon at årsaken er depresjon og angst. Det er fullstendig mulig, rent generelt sett. Men skal en få foretatt en slik second opinion som du er ute etter her, og som er en riktig god ide i tilfeller som dette, så kan det kun gjøres ved en reell legekontakt, hvor en ny og uavhengig lege får undersøke deg påny, og hvor den nye legen får lese igjennom din komplette journal, blodprøvesvar osv, for å se om noe kan være oversett, om noe ikke er undersøkt osv.
Og det tenker jeg er en god ide i ditt tilfelle, å få ordnet en slik second opinion.

Det med second opinion er en anerkjent og god arbeidsmetode, som også alle leger verdsetter. Derfor kan og bør du ta kontakt med din lege nå, for å få ordnet en slik second opinion hos en annen almenlege, så ordner fastlegen din dette.
Det kan da ende med at den nye legen kommer til samme konklusjon som din fastlege nå, dvs at symptomene dine skyldes angst og depresjon, og da er det lettere for deg å stole på dette, om to leger uavhengig av hverandre tenker det samme.
Eller så kan den nye legen se etter eller annet som er oversett hittil, tolke blodprøvesvar anderledes osv, og eventuelt komme frem til en diagnose på en eller annen fysisk sykdom eller medisinsk tilstand. Og det er også bra, naturligvis, for da kan du få gjort noe med det.

Jeg håper at mine tanker og råd her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.