Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung kvinne synes ansiktet har deformiteter, men det vises ikke på bilder.

Spørsmål

Hej, vet du vad detta kan vara för cranofasial disorter? I tillegg om man har en deformerad panna, som du ser på bilden i dagsljus (sista bilden) vet du om det finns något ställe i Norge, eller om man kan få format om den så det ser mer normal ut?

Svar

Hei.


Du har stilt ditt spørsmål til vår radiolog, som ikke mente han var rett fagperson til å besvare ditt spørsmål. Du får derfor svar av meg istedet. Jeg har sett på bildene du har vedlagt, og jeg minnes da at jeg har svart deg om samme problemstilling for en tid tilbake. Som dengang, er jeg også idag av den oppfatning at du ser både fin og normal ut. Du mener selv at du har "deformert panne", og det betyr at du opplever ditt utseende anderledes enn det jeg gjør det, for jeg ser ingenting som er deformt hverken med din panne eller ansikt forøvrig. 

Du spør her om "hva slags kraniofascial disorder" dette kan være. I det spørsmålet ligger det implisitt at du faktisk har et unormalt ansikt / kranie, men det behøver jo faktisk ikke å være tilfelle, selv om du tenker det.  Hvordan man oppfatter seg selv i et speil, både kropp og ansikt, er ytterst subjektivt, og egen oppfattelse av seg selv behøver ikke å være "fasiten". Tenker man slik, at noe er "unormalt", så er det både nyttig og viktig å få objektive tilbakemeldinger på det man mener at man ser. Og det får du her fra meg nå: Jeg ser overhodet ingenting hverken påfallende, unormalt eller sykelig over ditt ansikt, og det er det jo veldig viktig at jeg er ærlig på, overfor deg. Det kan faktisk indikere at dette handler om din oppfattelse av deg selv, og ikke objektive faktiske forhold. Jeg synes det er viktig at du får klarhet i om det er dette det handler om her, slik at du kan få begynne å jobbe med å få lagt fra dine tanker om at du har et unormalt ansikt som evt trenger å opereres. Da har du her fått min ærlige oppfatning av dette, og i tillegg synes jeg du skal ta deg en tur til din fastlege for nok en vurdering av det samme, for hvis du får to leger uavhengig av hverandre til å gi samme vurdering, så er det kanskje lettere for deg å begynne å tenke at dette handler om din subjektive opplevelse av deg selv, og ikke faktiske forhold. Er legen din av samme oppfatning som meg, hvilket jeg sterkt formoder, så synes jeg du også skal ha en eller flere grundige samtaler med legen din om akkurat dette temaet, det at du tenker at noe er galt med ansiktet ditt. Og som rent generell opplysning, ikke en diagnose jeg stiller på deg, så er det også kanskje viktig for deg å vite at det finnes en psykologisk tilstand / diagnose som karakteriseres ved fordreide og feilaktige oppfatninger av egen kropp og utseende. Det heter Bodydysmorphic disorder. Hvis legen din er enig med meg at ansiktet ditt ser både normalt og fint ut, og at der ikke er mistanke om noe som helst sykelig eller deformt, så kan det kanskje være en ide om dere diskuterte muligheten for at dine tanker om ansiktet ditt kanskje har mer med en slik tilstand å gjøre. Dette er ingen som helst diagnose eller påstand fra min side, jeg kun deler tanker med deg som kanskje kan være nyttig for deg videre.  Jeg håper du har nytte av min ærlige tilbakemelding her, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-