Ung kvinne med smerter og stivhet i lår og knær

Spørsmål

Hei,
Jeg er 31 år og har det siste 1,5 året hatt smerter i lår og rundt knær. Smertene oppleves å sitte i huden, da det er veldig vondt å bli berørt. Samtidig oppleves beina som harde å ta på, ikke myke. Ved massasje blir dette midlertidig bedre. Men dette er så smertefullt at jeg ikke orker særlig ofte/mye. Jeg har hatt problemer med mye vann i kroppen, særlig beina.

Svar

Hei.

Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål til oss, så jeg vet ikke eksakt hva du ønsker informasjon om, så jeg velger å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd:

Du er en ung kvinne, og skulle i utgangspunktet kunne forvente å være frisk og ikke ha plager av denne slag. Nå har du i tillegg gått så lenge som halvannet år med dette, og det er mer enn lenge nok til å kunne konstatere at det ikke er noe tilfeldig forbigående noe. Det kan godt være at dette kan skyldes sykdom, og derfor er det soleklart at du må gå til legen din nå for å bli utredet for dette. Det kan jo gjerne være at dette er en tilstand eller sykdom som det finnes effektiv behandling for, og det kan du ikke ta sjansen på å gå glipp av.

Jeg kan naturligvis ikke stille noen diagnose over nettet, uten å undersøke deg og kun basert på noen få ord, men jeg får tanker om at det kanskje kan ligge i reumatologisk gate, kanskje en bløtvevsrevmatisme (altså ikke i ledd, men i bindevev, muskler m.v.), jfr det at det er hardt å ta på beina dine i dette området. Smerter i lårene kan også skyldes den revmatiske sykdommen polymyalgia revmatika, men det er ikke helt typisk for den at knærne er involvert. Videre så er dette med at det er vondt å bli berørt på huden, noe som heller kanskje peker i nevrologisk retning, dvs at de sanseopplevelsene som kommer fra lett berøring, blir forstyrret på sin vei til hjernen og tolket som smerte.

Jeg vet ikke hva slags p-piller du bruker, men bivirkninger av medisiner er alltid noe en skal tenke på også, om ikke en finner andre årsaker.

Alt i alt så er det klart at dette kan skyldes sykdom, og du har hatt det så altfor lenge allerede, og da er følgelig det eneste du fornuftige du kan gjøre for å komme videre med dette, å oppsøke din fastlege nå for å bli undersøkt og utredet. Dersom du allerede har vært til lege, så betyr ikke det at det ikke går an å finne en forklaring og behandling, for det er riktig vanlig at man må gå til sin lege over noe tid for å stille en endelig diagnose.

Lykke til og god bedring. Du kan godt ta med deg utskrift av spørsmål og svar her til din leges informasjon, om du ønsker det, det kan være en god ide.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-