Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung jente med lite energi

Spørsmål

Hei
Jeg er ei 24 år gammel jente som sliter med ekstremt lite energi, jeg sover bort store deler av dagen og orker nesten ikke gå ut av sengen.
Jeg spiser rikelig og flink til og spise variert (både sunt og usunt) er enkelte dager jeg livnærer meg på røyk og cola men det er så sjeldent, men det er igjen fordi jeg bare orker ikke og klarer faktisk ikke og lage mat med det energitapet jeg har. Skulle gjerne sluttet med den røykinga vel og merke men dette er så frustrerende at det blir på en måte en trøst når alt er dårlig og har liksom tenkt flere ganger at når jeg har det som jeg har at det er noe galt med meg så gjør det ikke noe å sette kirsebæret på toppen av kaka heller..
Jeg har tatt opp dette med min egen lege når jeg var 20 men fikk til svar at jeg var ung og latskap var en del av livet da, men dette er ikke latskap altså. Jeg har ikke energi til og gjøre noe som helst.
Har du noen forslag på hva jeg kan sjekke meg for og hvordan jeg skal få legen min til og ta meg på alvor?

Mvh frustrert jente.

Svar

Hei.

Du føler at du har lite energi, og sover mer enn vanlig, går lite ut av sengen. Dette er i seg selv mer eller mindre "oppskriften" på å føle seg dårlig å få lite energi og å bli apatisk. Omtrent ethvert menneske som levde slik, ville oppleve at all energi og overskudd ville forsvinne. Vi er laget for bevegelse og aktivitet hele tiden, og gjør vi ikke det, blir formen dårligere og dårligere, inntil vi blir syke.

Så kan du innvende at du ligger til sengs nettopp fordi du har for lite overskudd og energi. Den skjønner jeg selvfølgelig, men det blir en klassisk "høna-eller-egget"-diskusjon, -hva kom først, høna eller egget. Hva er årsak og hva er virkning.
Men å stille det spørsmålet blir i slike sammenhenger feil og uhensiktsmessig, for dette handler ikke om at det ene er årsaken og det andre er resultatet, men det handler om en ond sirkel hvor lite energi fører til sengeligging og passivitet, og sengeligging og passivitet fører til enda lavere overskudd og energi. Hva som kom først, er ikke interessant eller viktig i slike sammenhenger, det er direkte feil fokus.

Det handler derimot om å bryte en slik ond sirkel.
Det kan du gjøre ved hjelp av vilje og bestemmelse. Dvs stå opp og komme deg ut, ikke ligge i senga på dagtid, starte med enkel fysisk trening osv, selv om det kjennes ut som at du ikke klarer det . Vi mennesker er i stand til å klare det utroligste, viser enhver erfaring og historien har vist oss det. Vi mennesker klarer uendelig mye mer enn det vi "kjenner og tror" at vi klarer. Noe av poenget her blir da at du velger å overse de signalene fra kroppen som sier at dette er hardt, tungt, vondt osv. For det er jo slike signaler som gjør at du forblir passiv og i sengen. Det å overse slike signaler fra kropp og psyke har vi som mennesker nærmest ubegrenset kapasitet for å klare. Mennesker har klart konsentrasjonsleire, måneder på redningsflåter på havet, kryping på knærne gjennom ørkener osv osv, kun ved hjelp av viljen. Det handler om å overse de signaler fra kroppen som sier at "dette er tungt", "dette klarer jeg ikke" osv., for det er falske signaler fra kroppen.

Du er en ung og i utgangspunktet frisk jente, og dette haster og det er av største viktighet. Du kan ikke kaste vekk livet ditt i sengen, så ta et dramatisk og positivt veivalg i livet og følg rådene ovenfor. Begynn IDAG, ikke planlegg det eller liknende.

Så, siden du har spurt meg som lege:
Mangel på energi og slik du har det, er noe som sjeldent og unntaksvis har sykdommer som årsak, og derfor er det som hovedregel lite leger og helsevesenet kan hjelpe med når det gjelder det å føle at man har lite energi.
Men det kan selvfølgelig handle om sykdom, og derfor skal du snarest få en grundig sjekk hos legen din for å se om det du beskriver her, kan ha medisinske årsaker.

Du spør om jeg har noen forslag om hva du kan sjekke deg for, og det har jeg, men samtidig er det verdt å vite at enhver almenlege / fastlege vet hva du trenger å ta av blodprøver m.v. for å utrede dette.
Du må blant annet sjekke blodprosent, blodsukker, vitamin- og mineralnivåer og stoffskifte.
Men ikke forvent at svaret og løsningen på dine problemer nødvendigvis ligger i legeutredninger og blodprøver, jfr ovenfor. Årsaken ligger oftere i slike onde sirkler som jeg har forklart ovenfor.
Depresjon kan også arte seg slik du har det, og ikke nødvendigvis med triste tanker osv. Det er også noe du bør diskutere med legen din, og som ikke må oversees, for det er jo noe som kan behandles.

Du spør avslutningsvis om hvordan du skal få legen din til å ta deg på alvor.
Det var et trist spørsmål, for det betyr jo at du tenker eller opplever at legen din ikke gjør det. En lege skal ikke gi en pasient en slik opplevelse. Det er forøvrig ikke sikkert at legen IKKE tar deg på alvor, det kan være at det kun er du som subjektivt opplever det slik.
Men det er jo altså 4 år siden du var hos legen din for dette, og så er det slik at din type problemstilling ikke nødvendigvis er slik at det kan løses vha ett enkelt legebesøk, men at man heller må ha regelmessig kontakt med legen over noe tid, for å nøste opp i årsaker og mulige løsninger.

Men som råd på hvordan du kan ta tak i det, så råder jeg deg til f.eks. å la legen din lese en utskrift av spørsmål og svar her, for det vil gi legen mye viktig informasjon om dine problemer.
Og du kan også si til legen at du opplever at han/hun ikke tar deg på alvor. Enhver lege vil få stor respekt for en pasient som gir en så viktig og modig tilbakemelding, for det vil jo legen mulighet til å endre og bedre noe, for eksempel i måten han/hun møter pasienter med din type problemstilling.

Alternativet er å skifte fastlege, naturligvis.

Jeg ønsker deg lykke til med veien videre, og håper å ha gitt deg både inspirasjon og råd for hvordan du kan ta tak i dette nå.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-