Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlivssmerter, magesmerter som stråler.

Spørsmål

3 svangerskap, 3 fødsler, ingen komplikasjoner.  Siste fødsel i november 2018.  Har etter siste fødsel hatt gjentagende smerter i underlivet som kommer og går, starter nederst i magen, stråler nedover mot underlivet å verker i hele lyskeområdet.  Blir uvel og kvalm av smertene, ofte diare, tungpust, klarer ikke gå oppreist. Det hjelper med paracet, å smertene kan vare alt i fra 1 time til noen dager.  Kjennes ut som noen "kliper" tak i alt som er i magen.  Har antatt at dette kanskje har noe med syklus å gjøre, men syns det kommer så usammenhengende, kan være flere ganger på en måned det er sånn, eller det kan gå et par måneder imellom.  Syns det ble værre etter jeg satte inn hormonspiral i mai 2019.  Har snakket med gynekologen som satte inn spiral og hun sier at alt ser bra ut, spiralen sitter på plass. celleprøve tatt 2019 var også normal.  Jeg har aldri hatt store blødninger ved menstruasjon, men alltid hatt smerter, men ikke så ille som de som kommer nå.  Noen ganger er smertene så ille at det verker nedover beina. Jeg blir i skikkelig dårlig form.  En annen ting jeg lurer på om kan ha noe med dette å gjøre er at magemusklene mine er delt, jeg kan kjenne at det er åpent ifra øverst i ribbeina å helt ned.  Har også snakket med gynekologen om at det føles "åpent" ut i underlivet, det føles ut som jeg tar inn luft på en måte bare når jeg går vanlig, ikke konstant, men ofte.  Står jeg for lenge oppreist blir det vondt i underlivet og det føles hovent ut.  Gynekologen mente det var bare slapp bekkenbunn, jeg trener 3-4 ganger i uka, da med bekkenbunnstrening inkludert i samråd med fysio. Men det hjelper lite, har trent sånn i 1½ år.  Har tatt urinprøve og crp, den var helt fin. Hb 13.1 Gynekologen mente det ikke var noe poeng i å henvise meg videre, da det så helt fint ut da jeg ble undersøkt i sommer.  og hun mente at det ikke var spiralen som forårsaket disse plagene å at jeg bare måtte ta smertestillende når det ble vondt.  Hva kan disse plagene komme av?

Mann 32
Svar

  

Jeg tenker umiddelbart på tilstanden ‘meralgia parastetica’ som er trykk på en nerve som går under lyskebåndet, det stemmer med at smertene kan gå ned i beina. Disse nervesmerter sitter vanligvis bare på en side, du har symptomer fra begge sider.

Så tenker jeg på lyskebrokk som kommer og går. Det kan stemme med kvalme, men er heller ikke på begge sider.

Tilstanden endometriose kan gi varierende symptomer, ofte relatert til syklus, men med hormonspiral er det gjerne vanskelig å følge med i syklus. Endometriose kan også finnes i lyskekanalen, men neppe på begge sider samtidig. Hormonspiral er faktisk en behandling for endometriose, men jeg synes ikke at det er typisk. 

Man kunne tenke seg en cyste på eggstokken som fra tid til annen ‘torkveres’, dreier seg rundt, men dels er du undersøkt med ultralyd, og dels er dine smerter på begge sider.

Delt bukmuskulatur eller slapp bekkenmuskulatur gir ikke smerter.

Hvis du hadde bekkenløsning i graviditet, kunne det være fortsatte symptomer etter fødselen. Hormonspiral kan noen ganger forverre symptomer. Men det stemmer ikke med at du i måneder (to ?) kan være symptomfri.

Jeg kommer dessverre ikke nærmere til noen forklaring, men jeg tror ikke det er gynekologisk årsak. 

Jeg foreslår at du får ny time hos din fastlege. Du kan jo ta med mine forslag til mulige årsaker. Du kan også bli henvist til 'smerteklinikk' som finnes ved en del større sykehus.

Jeg håper man finner en forklaring.

Vennlig hilsen Mette