Ulike metoder ved brystforstørring

Spørsmål

Hei,
Vurderer brystforstørrelse etter 2 barn og nå over 40 år. Puppene mine har blitt veldig små. Vil gjerne vurdere mulige helsemessige konsekvenser før jeg gjør dette. Hva kan jeg forvente? Er det et udramatisk inngrep? Øker risikoen for brystkreft? Er det vanskeligere å oppdage brystkreft dersom man har brystimplantater? Hva er den mest skånsomme og tryggeste metoden på markedet?

Tusen takk :)

Svar

Takk for spørsmålene! Det du tar opp er høyst relevante spørsmål.

Det første du lurer på er forholdet til brystkreft! Dette er jo den vanligste kreftformen hos kvinner, ca 1 av 7 kvinner vil få brystkreft ila av livet. Det som i hvert fall er sikkert er at silikonproteser ikke påvirker risikoen for utviklingen av brystkreft.

Neste spørsmål er om det er like lett å påvise en svulst i brystet dersom man har proteser! Der er nok ikke svaret like entydig! Man har alltid sagt at proteser gjør det lettere å kjenne kuler i brystet siden protesen ligger under brystvevet og spiler ut kjertelvevet. Dette ble motsagt i en vitenskapelig artikkel som kom for noen år siden, men her har ulike artikler ulike konklusjoner. Proteser gjør det imidlertid ikke like lett å gjøre mammografi. Ikke alle kan gjøre mammografi, brystet blir for fast, og man må isteden gjøre ultralyd. Jeg tror likevel vi kan si at det ikke er noen sammenheng mellom brystproteser og brystkreft, men at det til en viss grad påvirker forhold rundt diagnostisering.

Det andre du spør om er ulike metoder og om det er et stort inngrep. Selve inngrepet er i hvert fall i utganspunktet enkelt og kortvarig. Det tar mellom 45 min og en time! Det er vanligst å gjøre det i narkose i dag, og med moderne narkose er pasienten helt våken etter 10 minutter, og det er lite problemer med kvalme i ettertid. Tradisjonelt har man lagt protesen under brystkjertelen, det er lite smertefullt i etterkant. Dette er nok den enkleste metoden. Hos tynne kvinner gir denne metoden bølger i brystet i visse stillinger, et fenomen som kalles rippling. For å redusere dette kan man legge protesen under brystmuskelen isteden. Dette er mye mer smertefullt, og pasienten er da nærmest invalid i ca en uke. Dette gir også noe fastere bryster enn hvis protesene er over muskelen. I tillegg er det ulike former og konsistenser på protesene, og dette er noe som velges etter ønske og behov.

Risikoen rundt inngrepet er lav, i praksis er postoperativ blødning i brystet det eneste som forekommer, og dette krever reoperasjon. Dette første døgn etter inngrepet, men er sjelden!

Håper svaret kan være til hjelp!