Uklare symptomer

Spørsmål

Hei!
Jeg er en mann på 33 år som sliter med mange ubehagelige symptomer.
Har en sykehistorie som løper ca 10 år tilbake i tid. Ble da innlagt på sykehus i Italia med puls på rundt 200 og de mente etter hvert at jeg hadde høyt stoffskifte.
Fikk Metimazole (heter noe lignende i Norge) en kort stund. Har dessuten spist Tenormin mot høy puls (opptil 25 mg/dag), og har spist Seroxat i ca 4 år. Antar legene jeg har vært i kontakt med her i Norge har slått seg til ro med at jeg har en eller annen angst lidelse. Jeg har hele tiden ment at medisinen har vært feil og at jeg ikke har angst, selv om medisinen har dempet symptomene noe.
Jeg har bodd på mange forskjellige steder, slik at jeg ikke har hatt kontinuerlig oppfølging av en og samme lege i lengre tid.

Det siste halve året har jeg hatt en særdeles dårlig periode og har vært mye sykemeldt.
Synes problemene blir verre etter mat. Jo mer mat dess dårligere blir jeg. Noen matvarer reagerer jeg også kraftigere på, f.eks kaffe, te, sjokolade, salt? + sikkert noen til.(Har kuttet disse matvarene helt eller delvis ut.
Har også i denne perioden beordret legen min til å få gjort en del nye tester.
Har blant annet tatt kontinuerlige stoffskifteprøver som viser lett forhøyet TBG, FT3 og T4 men likevel ikke nok til at det bør medisineres.
Har tatt Cøliaki prøver og noen andre allergiprøver som var negative.
Har tatt CT undersøkelse med tanke på mine balanseproblemer.

Føler ikke jeg får noen videre hjelp av min lege til å finne ut hva det kan være som feiler meg. Virker som han har gitt opp, og tatt til takke med at jeg har angst. Det er hele tiden jeg som kommer med forslag til hva jeg vil vi skal undersøke.
Sluttet en periode med Seroxat. Det gikk ganske fint, men jeg ble mye fortere fysisk trett og fortere andpusten. Gjerne bare av å gå opp en liten trapp. Har jente på 7 år, så det blir vanskelig å ikke kunne være i noen form for aktivitet. Har derfor startet med Seroxat igjen.
Tok tidligere ca ¼ av en 25mg tablett annenhver eller tredjehver dag. Har tatt ¼ tablett hver dag nå, men føler det er for mye, og vil redusere til tidligere dose.
Legen mener denne dosen ikke har noen effekt. Jeg blir dårlig av større dose (Svimmel og kvalm med mer) Føler likevel at nervesystemet/musklene fungerer litt bedre med Seroxat.
Seroxaten har umiddelbar virkning (innen 30 til 45 minutter).

For nåværende er symptomene mine som følger:

Stramme ansiktsmuskler opp til toppen av hodet. Dotter/tett i ørene – kraftig øresus. Klisselyder, og følelse av å være uttørket. Knaking i ørene når jeg gaper. Bruker å gjøre dette en del da det av og til føles som det blir bedre. Har noen ganger opplevd at jeg har fått en ”stor dott” i det ene øret. Kan fremdeles høre litt på øret mens det står på. (Ref. Meniéres)
Tåkesyn som kommer og går, samt spasmer i musklene rundt øynene. Av og til kommer det et trykk på innsiden av øynene, og så kommer det ganske mye tårevæske ut, gjerne bare på det ene øyet.
Har hele tiden problemer med nervesystemet som ”løper løpsk”: Spasmer, nummenhet i deler av kroppen, ”mini kramper” i fingrene og ansiktsmuskulaturen. Balanseproblemer som kommer anfallsvis, og en følelse av svekket muskelstyrke i benmuskulaturen. Om jeg konsentrerer meg og tar i, har jeg likevel nesten vanlig styrke i muskulaturen.
Har ca 2 – 5 slike anfall i løpet av en dag. Har veldig dårlig kondisjon, da jeg i flere år har følt at jeg har blitt dårligere etter fysisk aktivitet. Dette er sikkert også en medvirkende del til mine symptomer. Er ca 170 lang og veier vel 60 kilo. Tror min normalvekt bør ligge på vel 70 i forhold til kroppsbyggning.
Har mye gasser i magen som kommer ut begge veier. Har sluttet å røyke for en måned siden, og føler det har hjulpet litt på symptomene.
Anfall begynner ofte som følger:
Trykk på toppen av hodet. Helst venstre side. Stramming av ansiktsmuskler, stramming av muskler i resten av kroppen. Som om det sprutes noe ut i kroppen fra et område 10 – 15 cm under solar plexus skrått til venstre om du ser ovenfra og ned på deg selv.
Følelsen sprer seg ut i kroppen og setter i gang hjertefrekvensen. Antar dette er en lignende følelse for dem som lider av angst eller panikkangst, bortsett fra at jeg ikke er engstelig.

Har forsøkt å beskrive denne følelsen til andre før, men har vanskelig for å finne ord som kan beskrive hvordan det føles, og hvor ekkelt det kjennes i kroppen.

Kan være jeg har glemt noen symptomer, som f.eks at jeg er veldig glemsom…

Håper likevel at du/ Dere har mulighet til å komme med antydninger om hva jeg skal gjøre videre, og hvor jeg bør henvises.

Håper på gjennomtenkt svar!

Mann, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du har en lang rekke symptomer som har en ting til felles; de er uspesifikke og diffuse, kommer fra mange forskjellige organsystemer - og det synes som om det er disse som til slutt fører til at kroppen din kommer i en aktiveringstilstand som igjen gir forhøyet puls. Om du vil kalle det en stressreaksjon eller et angstanfall er forsåvidt det samme, men jeg tror at dette med pulsen din utløses av symptomene dine og at du deretter blir redd og får høy puls og en stressreaksjon.

Men hva kommer symptomene dine av? Jeg skulle ønsket at jeg kunne gi deg et godt svar på dette - men dessverre er symptomene så diffuse og ukarakteristiske at de passer ikke typisk med noen spesiell sykdom. Kan det hende at det er flere tilstander som samlet gir deg symptomene? Kan det være at noen av plagene ikke er sykdom, men "vanlige" signaler fra kroppen, mens andre er uttrykk for en reell sykdom? Og hvordan skal man skille ut hvilke som er viktige og hvilke som er uviktige når plagene er så mange og så forskjellige?

Jeg kan dessverre ikke gi deg noen diagnose her, selv om både du og jeg godt kunne tenkt oss et utvetydig svar.

Du har nok vært noen runder hos lege men du må utredes svært bredt; med blodprøver, MR av hodet (CT har begrenset verdi med tanke på balanseproblemer), undersøkelse hos nevrolog (diagnosen MS bør utredes), undersøkelse hos revmatolog og/eller fysikalsk medisiner, undersøkelse hos ørenesehalslege og hos hjertelege/indremedisiner.
En tverrfaglig undersøkelse kan kanskje antyde noen mekanismer i de plagene du opplever, og hvis man ikke finner noe hos alle disse instansene synes jeg også det er riktig å få en vurdering hos en psykolog eller en som kan noe om somatisering, dvs hvordan psykisk stress kan gi seg utslag i kroppslige plager. Jeg sier ikke at det er tilfelle hos deg, men man må holde alle muligheter åpne hvis de mer "kroppslige" spesialistene ikke finner noe.

På denne måten kan du også få en funksjonsvurdering med tanke på sykemelding og restarbeidsevne.

Jeg tror kanskje du hadde håpet på et mer diagnostisk svar fra meg - men det er ganske umulig ut fra de symptomene du beskriver - de kan være uttrykk for "alt og ingenting".

Håper likevel at du har en fastlege som tar deg på alvor og som er villig til å gjøre en innsats for å finne en løsning på problemene dine.